Penslen til fordel for cyklen

Omstilling. Bo Hamburger har sendt cyklen på pension og er vendt tilbage til sit oprindelige fag som maler.

Da den professionelle cykelkarriere blev endegyldigt parkeret i oktober sidste år, lød startskuddet til en voldsom omvæltning for Bo Hamburger. I to årtier har han været en af Danmarks mest markante cykelnavne, men med ét var den del af hans tilværelse forbi.

Efter 18 år som udenlandsdansker forlod han Italien og flyttede hjem til Gentofte med familien. Her vendte han ikke blot tilbage til sit fædreland, men også til sit fag.

Hans far er maler, og selvom det snart er tyve år siden, har Bo Hamburger også papir på titlen som maler.

- Jeg fik mit svendebrev, før jeg blev professionel cykelrytter. Der var jeg sikker på, at jeg aldrig skulle tilbage til faget, fortæller Bo Hamburger.

Den spådom holdt ikke stik. Umiddelbart efter familien Hamburger havde fået dansk grund under fødderne, startede han Malerfirmaet Bo Hamburger i Gentofte. Med støtte fra sin far og en god ven tog han i november fat på livet som selvstændig.

- Jeg har altid gerne vil være selvstændig. Det er dét, jeg har været vant til som cykelrytter. Man er ansvarlig, for det man laver, og de resultater man opnår eller mangel på samme, forklarer han.

Tiderne er gunstige for håndværkere, og det har gjort indgangen til faget forholdsvis gnidningsfrit. Samtidig har han en rigtig god ven i vvs og el-branchen, som Bo Hamburger har lavet totalentrepriser sammen med. Så det har ifølge ham selv ikke været vanskeligt at få kunder i firmaets første levetid.

- Det er faktisk gået overraskende godt at komme tilbage i malerfaget. Det er faktisk lidt ligesom at cykle – det går bare ikke så hurtigt, siger Bo Hamburger.

Ambitioner om vokseværkFor to dage siden udvidede han sit firmas medarbejderstab med 100 procent, da han ansatte sin først medarbejder.

Senere i ugen ansætter han en lærling. Ambitionen for den nu 36-årige cykelpensionist er, at virksomheden skal vokse, hvor han i højere grad skal tage sig af driften og overlade malerarbejdet til personer, som ikke har holdt 18 års pause fra faget.

- Drivkraften er, at skabe en sund virksomhed og få den til at gro. Jeg vil gerne bevise, at jeg er andet end en cykelrytter. I 18 år har det kun handlet om cykelløb, når jeg var til middagsselskaber og det bliver helt rart at kunne fortælle om andre ting. Man bliver til tider løftet op på en piedestal, når man er et kendt sportsnavn – nu er jeg så kommet over i et fag, der må siges at være noget mere jordnært, fortæller Bo Hamburger om sit karrierevalg.

Ser stadig cykelrytterenHan erkender dog, at den indre cykelrytter ikke fornægter sig. Det er blot fire måneder siden han endegyldigt stoppede den professionelle karriere, og når han ser sig selv i spejlet, opfatter han sig stadig som cykelrytter.

- Det har jo været en fuldstændig omlægning af min livsstil. Jeg har jo hele tiden vidst, at cykelkarrieren ville stoppe. Det sker bare hurtigere, end man lige regner med. Men jeg syntes det går godt. Det har været vigtigt for mig at komme i gang hurtigt, siger han.

Nu er det i midlertidigt malerfaget, der optager Bo Hamburgers tid og tanker.

- Jeg opfatter malerfaget som et glad fag. Når man laver sit arbejde, bliver tingene pænere, end de var, før man kom. Når man går, er folk som regel glade for det arbejde, man har udført, fortæller malermesteren Bo Hamburger.