Overraskende stort afkast i investeringsforeninger

Det har generelt været en god forretning at placere sine penge i flere af de store investeringsforeninger i årets første seks måneder. Mange har givet pæne tocifrede afkast – især foreninger, der investerer i østeuropæiske aktier.

Det kunne være Paris, men det er en Cafe i Dubrovnik i Kroatien - og her har det været godt at investere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Judith Betak.
Danskerne har efterhånden investeret mere end 400 milliarder kroner i ca. 200 aktiebaserede investeringsforeninger. Langt de fleste penge er placeret i foreninger, der investerer i danske, europæiske og østeuropæiske aktier, og her har flere foreninger præsteret pæne tocifrede afkast.

Især de østeuropæiske aktiekurser er steget. Det har blandt andet Danske Capitals forening med det mundrette navn Danske Invest Select Østeuropa Konvergens formået at udnytte. Her ligger første halvårs afkast på næsten 27 procent. Dårligste forening er Jyske Invest Østeuropæiske Aktier, der kun har givet medlemmerne et afkast på 5,5 procent.

Selvom de østeuropæiske aktier generelt har haft optur, er det især investeringsforeninger med fokus på Balkan-landene, der har præstereret på superliganiveau. Balkan-landene er ved at være inde i samme udvikling, som har været kendetegnende for Ungarn, Bulgarien og Rumænien de senere år med en hastigt voksende økonomi.

Danske aktier
Hvis man kigger på foreninger med danske aktier, har Danske Invests Select Danske Small Cap-forening klaret sig bedst med et afkast efter første halvår på 15,9 procent skarpt forfulgt af Dexia Invest Danske Small Cap aktier med et afkast på 14,6 procent.

Det er foreninger med kun danske aktier, der er mest populære. Men flere aktieeksperter peger på, at danskerne generelt har overinvesteret i danske aktier. Ofte kan det være en god idé at være med i foreninger, der også kigger ud over grænsen. Samtidig er der større mulighed for at præstere godt på det europæiske og østeuropæiske marked af den simple årsag, at investorerne har flere selskaber at vælge imellem. På den anden side er risikoen for tab tilsvarende større, fordi der også vil være flere selskaber, som klarer sig dårligt.

Byggebranchen hitter
Især investeringsforeninger der har haft overvægt af aktier i selskaber inden for byggeområdet har klaret sig godt. Det skyldes i høj grad, at der er godt gang i byggeriet af såvel huse og infrastruktur i mange lande. Derfor har investeringsforeninger med de bedste afkast alle haft en overvægt af investeringer i eksempelvis H+H og Sanistål.

Samtidig er der større fokus på energi- og miljøområdet. Her har der også været store kursstigninger. Et eksempel er Rockwool, der har nydt gavn af såvel den høje byggeaktivitet i Østeuropa samt folks øgede bevidsthed om at isolere deres huse bedre for at mindske energiforbruget og miljøbelastningen.

Overraskende resultat
Der var ikke mange, som havde ventet, at de mange danske investeringsforeninger ville klare sig så godt i 2007, som det har været tilfældet. Det skyldes først og fremmest, at de to foregående år har været ekstremt gode år med høje aktiestigninger.

Faktisk er selv InvesteringsForeningsRådet overrasket over første halvårs stigninger. Rådets afkaststatistik viser et gennemsnitligt afkast for investeringsforeninger med danske aktier på 9,7 procent, 9,9 procent med europæiske aktier og 13,7 procent for investeringsforeninger med østeuropæiske aktier.

Hvis man kigger på samtlige investeringsforeninger er det generelt gået bedst for afdelinger med latinamerikanske aktier. Her fik investorerne afkast lige i underkanten af 30 pct. i de bedste afdelinger. Afdelinger med japanske aktier og aktier fra health care-branchen har skuffet med resultater omkring et rundt nul. En stor del af årsagen var kursfald i dollar og yen.

Næsten én million danskere er i dag medlemmer af en investeringsforening.