Økonomer: De glade vismænd for optimistiske i prognosen for væksten

Frem mod 2025 nærmer væksten sig de gode år før finanskrisen. Det vurderer de økonomiske vismænd i den nye halvårsrapport. Den prognose er dog alt for optimistisk, mener Dansk Erhverv og en række økonomer.

Ifølge overvismand Michael Svarer forventer vismændene højere vækst end regeringen og de fleste prognosemagere, fordi vismændene forventer en større udvikling i det private forbrug, og fordi vismændene antager, at arbejdsstyrken vil vokse mere, end regeringen gør. Foto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De økonomiske vismænd skruer alt for højt op for optimismen, når de frem mod 2025 forventer en gennemsnitlig årlig vækst på 1,9 procent. Sker dette, vil den danske økonomi reelt være tilbage i de glade dage før finanskrisen.Og skønnet på de 1,9 procent fremkommer endda uden at indregne eventuelle positive effekter af regeringens 2025-plan.

Sådan lyder den hårde kritik rettet mod vismændene fra Dansk Erhverv, der bliver bakket op af flere økonomer.

For Berlingske Business har Dank Erhverv set på, hvordan vismændenes spådomme om vækst ser ud i forhold til, hvordan det reelt er gået de seneste årtier. Vismændene vurderer, at dansk økonomi fra 2015 og frem til 2025 i alt vil vokse med 20,1 procent. Det er cirka to procentpoint mere end regeringen, som har 2025-planen med i sit skøn, forventer.

»Der var engang et orkester, der hed De Glade Sømænd. Det har nu taget navneforandring til Sømændene. Omvendt burde det måske gå vismændene. De skulle måske til at kalde sig »de glade vismænd«,« siger cheføkonom ved Dansk Erhverv, Steen Bocian. Han fremhæver, at forudsætningen for, at vismændenes analyse kommer til at holde stik, er en kraftig udvidelse af arbejdsstyrken på et arbejdsmarked, som i forvejen er særdeles stramt.

Cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, er helt enig:

»Vismændenes forudsigelse kan godt blive til virkelighed, men det er ikke noget, som kommer af sig selv, og væksten kan meget vel blive lavere. Hvis ikke de arbejdsmarkedsreformer, der er lavet, virker, vil vi få dårligere fremgang i økonomien.«

Samme melding lyder fra cheføkonom ved Handelsbanken Jes Asmussen. Han vurderer, at vismændenes vækstrate frem mod 2025 er »meget optimistisk«.

»Vismændenes vækstrater er kun mulige, hvis deres antagelser for dansk økonomi bliver opfyldt,« siger Jes Asmussen. Dette vil blandt andet kræve, at der er plads på arbejdsmarkedet til de yderligere 200.000 personer, som vismændene vurderer vil være i beskæftigelse i 2025 som følge af tidligere reformer på arbejdsmarkedet, understreger cheføkonomen.

Jes Asmussen påpeger desuden, at vismændenes vækstrate er afhængig af, at produktiviteten på arbejdsmarkedet stiger. Det fordrer, at de mange tusinde personer ikke alle bliver ansat inden fra erhverv med lav produktivitetsvækst som eksempelvis servicesektoren, men ansættes inden for erhverv med højere produktivitetsvækst som i eksporterhvervene.

Vi skal være dygtigere – ikke kun flere

Overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet, Michael Svarer, erkender, at vi – såfremt vismændenes vækstskøn kommer til at holde stik – vil komme op i nærheden af vækstrater, som vi så før finanskrisen. Han tilføjer, at hvis det lykkes at få de mange danskere i job i 2025, så vil beskæftigelsesgraden være den højeste nogensinde.

Ifølge Michael Svarer ligger vismændene højere på vækstskønnet end regeringen og de fleste prognosemagere af primært to årsager. Dels forventer vismændene en større udvikling i det private forbrug, og dels er vismændenes forudsigelse om, hvor meget arbejdsstyrken vil vokse, højere end regeringens.

»Vi har gennem nogle år haft et højere skøn for udviklingen i arbejdsstyrken. Dette har hidtil ikke holdt stik. Om det gør dette fremover, ved vi ikke. Og holder forudsætningerne ikke, får vi lavere vækst, end vi har vuderet i rapporten,« siger Michael Svarer. Han understreger, at selv om vismændene ser optimistisk på udviklingen i dansk økonomi, så er regeringens 2025-plan alligevel god for den danske økonomi.

Fagforenigen 3F har påpeget, at det med vismændenes rapport er tydeligt, at der ikke afleveres en regning i børneværelset, hvilket regeringen har advaret imod. Og på den baggrund er regeringens plan for at få danskerne til at arbejde mere unødvendig, mener 3F.

Dette er Michael Svarer dog ikke enig i:

»Vi får et øget arbejdsudbud, men der er den hage ved det, at vi kun bliver flere på arbejdsmarkedet – vi bliver ikke nødvendigvis dygtigere. I 2025-planen er der en række tiltag for at styrke produktiviteten, og det er meget relevant at få gjort dette.«

Vismændene har ikke regnet på, hvor megen ekstra vækst vi kan få, såfremt regeringens 2025-plan bliver vedtaget og samtidig får de tilsigtede effekter. De understreger i rapporten, at virkningerne af planen er usikre.