Danskernes boligskatter er næsten fordoblet trods skattestop

Boligskatterne i Danmark er vokset med 18 mia. kroner siden 2001, viser ny analyse fra CEPOS. Uden skattestoppet havde regningen dog været langt større.

CEPOS forklarer, at boligskatterne er næsten fordoblet trods skattestoppet. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen Fold sammen
Læs mere

De danske boligejere må for alvor til lommerne trods skattestoppet.

Siden skattestoppet blev indført for 15 år siden, er boligskatterne vokset med næsten 20 mia. kroner, og de vil vokse endnu mere i løbet af de kommende år.

Det fremgår af en analyse, som den liberale tænketank CEPOS har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik samt Økonomisk Redegørelse fra regeringen.

Da skattestoppet så dagens lys tilbage i 2001, betalte de danske boligejere i alt 24,2 mia. kroner i samlede boligskatter. Det tal kom sidste år op på 41,6 mia. kroner, og regeringen regner med, at det bliver på 42,1 mia. kroner i år voksende til 43,5 mia. kroner til næste år.

Den danske boligskat består dels af en skat på murstenene i form af ejendomsværdiskat og dels skat på jorden kaldet grundskylden, der i dag hedder ejendomsskat.

I analysen fra CEPOS kan man se, at det i høj grad er grundskylden, som er den store synder. Den er fordoblet fra 14,7 mia. kroner i 2001 og til 28,1 mia. kroner sidste år. Og den vil stige endnu mere i de kommende år. Det skyldes, at skattestoppet kun delvist lægger låg på den øgede grundskyld.

»Trods skattestoppet stiger beskatningen af fast ejendom og udgør nu en højere andel af BNP og af de samlede skatter end før skattestoppet. Det er altså ikke rigtigt, når tilhængere og kritikere af skattestoppet har givet indtryk af, at skatterne stagnerer. Det gælder hverken grundskyld eller ejendomsværdiskatten,« siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.

Vil have øget boligskat

Analysen kommer, efter at de økonomiske vismænd tidligere på ugen i Berlingske argumenterede for, at de danske boligejere må mere til lommerne. Vismændene mener, at skattestoppet skal ophæves, og at skattene på ejendomsværdiskatten skal hæves fra de nuværende én pct. af boligens værdi til 1,2 pct.

Det vil være et neutralt niveau i forhold til skat på at anbringe pengene i andre investeringer, kapitalskat.

Skattestoppet har været en stor fordel for nogle boligejere, som dermed har fået en skattemæssig fordel frem for andre boligejere og resten af samfundet, påpeger vismændene.

Men CEPOS mener, at det er en myte, at ejendomsbeskatningen i Danmark er lav og faldende på grund af skattestoppet.

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit, er enig i, at ejendomsskatterne er steget trods skattestop. Det gælder både for grundskylden, men også delvist for skatten på mursten.

Gammel særregel

Skatten på mursten er steget af to årsager. Dels er der blevet bygget og tilbygget langt flere boliger op gennem 00erne og 10erne, end der er blevet revet gamle boliger ned. Derved er der blevet flere boliger at beskatte. Derudover har en gammel særregel stor effekt, forklarer Lise Nytoft Bergmann.

»Når statens indtægter fra ejendomsværdiskatten er steget de seneste år trods skattestoppet, så skyldes det primært, at stadig færre boligejere er begunstiget af den særstatus, de fik tildelt, da Pinsepakken blev vedtaget i 1998. På det tidspunkt blev det nemlig besluttet at ændre den daværende lejeværdi af egen bolig til en ejendomsværdiskat og ved samme lejlighed at lade skatten stige fra 0,8 pct. til 1,0 pct. Skattestigningen gjaldt dog kun boliger, som blev erhvervet efter den 1. juli 1998, hvorfor allerede etablerede boligejere gik fri, så længe de blev boende i deres eksisterende bolig,« siger hun.

Som årene er gået, er en del af de »gamle« boligejere dog flyttet, og dermed er deres skattemæssige særstatus også forsvundet.

»Man kan derfor sige, at det er andengangskøberne, som betaler gildet, om end det selvfølgeligogså hører med til billedet, at de ikke betaler mere end landets øvrige boligejere. De får blot ikke rabat længere,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Solid besparelse

Hun understreger, at hvis skattestoppet ikke havde været der, var det blevet endnu dyrere at være boligejer. Ifølge beregninger fra Nordea Kredit har en gennemsnitlig husejer sparet cirka 50.000 kroner i alt på skattestoppet på ejendomsværdiskattens område.

Men der er stor forskel mellem de enkelte landsdele. Mens besparelsen i København by og Københavns Omegn var på over 100.000 kroner i perioden 2003-2016, var besparelsen på under 40.000 kroner i samme periode i Syd-, Vest-, og Nordjylland.

Skattestoppet på boliger løber frem til 2020. Hvor meget boligskatterne udvikler sig i de kommende år, er meget svært at spå om, fremhæver Lise Nytoft Bergmann:

»Der kommer nye ejendomsvurderinger i 2018. Samtidig er der udsigt til politiske forhandlinger om boligskatten i efteråret. Derfor er det umuligt at sige noget om, hvor meget den samlede besparelse løber op i.«