Vismændene: Mangel på arbejdskraft lige om hjørnet

Det går fremad for den danske økonomi, lyder det fra de økonomiske vismænd. De advarer samtidig om, at der i stigende grad meldes om mangel på arbejdskraft og fremhæver, at finanspolitikken ikke må lempes.

Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske økonomier igen ved at blive mere sund og rask. Væksten i år vil kun blive på omkring én pct., men derefter vil det gå mere fremad med en vækst til næste år på to pct. og 2,2 pct. året efter.

Sådan lyder spådommen fra de økonomiske vismænd i deres halvårlige rapport, der netop er blevet offentliggjort. I rapporten skriver vismændene, at dansk økonomi er i bedring, men det betyder også, at arbejdsmarkedet allerede nu er ved at stramme til.

Vismændene skriver, at beskæftigelsen er steget pænt og at der i stigende grad meldes om mangel på kvalificeret arbejdskraft. Derfor er der ikke behov for, at regeringen og det øvrige Folketing begynder at lempe på finanspolitikken - tværtimod, fremhæver vismændene.

»Vi vurderer, at den planlagte stramning af finanspolitikken i det store hele er passende afstemt med såvel konjunktursituationen som med hensynet til de offentlige finanser. Fører forhandlingerne om en 2025-plan til nævneværdige ufinansierede lempelser, risikerer vi, at beskæftigelsesvæksten bliver for voldsom,« siger overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet Michael Svarer.

Et af kriseelementerne i den danske økonomi har været svage investeringer og vismændene regner med, at der kommer lidt mere gang i det på den front de kommende år. Men vismændene understreger også, at prognosen er usikker.

Samtidig erkender vismændene, at de har overvurderet tilstandene i den danske økonomi gennem de senere år. Det er ikke første gang, at vismændene spår, at vi kommer op på en vækst på to pct., der så ikke bliver helt så god alligevel.

Vismændene skriver, at deres køn for udviklingen i dansk økonomi i årene fra 2010 og til 2015 har været lidt over en halv pct. for højt.
Om det sker igen vides naturligt nok ikke endnu.  Vismændene skriver, at deres spådom bygger på en antagelse om at beskæftigelsen i 2025 vil være knap 200.000 større end i år.

En fremgang, der blandt andet skal være støtte af reformer.

»Hvis disse forudsætninger viser sig at være for optimistiske, betyder det, at kapacitetsgrænsen i dansk økonomi vil være mere snærende end antaget, og væksten vil dermed blive lavere end forudsagt i de kommende år,« fremhæver vismændene i rapporten.