OECD nedjusterer skøn for dansk vækst

Både Danmark og resten af den vestlige verden får en lidt lavere vækst end skønnet i foråret, lyder det fra OECD i sin halvårlige analyse af international økonomi.

Det er i første omgang det private forbrug, der trækker dansk økonomi op i fart følge af lave renter og øget tillid til fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

OECD sænker sine skøn for væksten i dansk økonomi en lille smule i sin nye og halvårlige Economic Outlook, der netop er frigivet.

De venter nu en vækst på 0,3 procent i år, 1,6 procent til næste år og 1,9 procent i 2015.

I foråret vurderede OECD, at der var udsigt til en vækst på 0,4 procent herhjemme i år og 1,7 procent til næste år, mens de endnu ikke havde noget skøn for 2015 på det tidspunkt.

Væksten vil altså tage til, men i et langsomt tempo. Det er i første omgang det private forbrug, der trækker dansk økonomi op i fart følge af lave renter og øget tillid til fremtiden. Men efterhånden vil også eksporten blive styrket som følge af øget efterspørgsel fra andre lande.

Også beskæftigelsen vil begynde at stige i 2014, sådan at arbejdsløsheden bliver lavere til næste år, vurderer OECD.

De peger også på, at finanspolitikken for 2014 er nogenlunde neutral og fraråder yderligere stimulanser, sådan som eksempelvis de økonomiske vismænd og fagbevægelsen har anbefalet.

For hele verdensøkonomien sænker OECD også sine skøn til en vækst på 2,7 procent i år og 3,6 procent til næste år, hvilket er lavere end de 3,6 procent og 4,0 procent i år og til næste år, der blev forudsagt i maj.