Lavt inflationsniveau kan sætte gang i købekraften

Trods en mindre stigning i forbrugerprisindekset er inflationen fortsat lav, og det kan forbedre forbrugernes købekraft og dermed gavne dansk økonomi.

Forbrugerpriserne stiger kun marginalt i oktober, hvilket kan være med til at øge forbruget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Samlet steg forbrugerindekset i oktober 0,7 procent i forhold til samme måned sidste år, hvilket betyder et lidt højere inflationsniveau. Måneden før var den tilsvarende stigning 0,5 procent, og det lave niveau kan give forbrugerne lyst til at øge købekraften. Det mener Dansk Erhverv.

»Privatforbruget er konstant to skridt efter, hvorfor det kan bruge al den hjælp, som det kan få. Spirende optimisme hos forbrugerne kombineret med en fortsat lav inflation kan være den cocktail, der skal til for at få danskerne til at øge deres forbrug og dermed sætte gang i dansk økonomi,« siger Michael H.J. Stæhr, cheføkonom i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv i en meddelelse.
Det private forbrugs bidrag til væksten har været meget sparsomt de seneste år, hvilket også gjaldt i 2. kvartal, hvor en minimal stigning i privatforbruget kun bidrog beskedent til den positive udvikling i BNP. En for lav inflation risikerer at holde forbruget lavt, hvorfor en beskeden stigning ifølge Dansk Erhverv ikke nødvendigvis er en dårlig ting.

»Der er ingen tvivl om, at hvis der for alvor skal gang i væksten og beskæftigelsen i dansk økonomi, så er det nødvendigt, at privatforbruget retter sig op snarest muligt. På den baggrund er det meget positivt, at inflationen fortsætter med at ligge på et lavt niveau. Når det er sagt, så skal det også bemærkes, at udviklingen i forbrugerpriserne ikke må gå hen og blive negativ,« siger Michael H.J. Stæhr.

I forhold til mange husholdninger er der formentlig en vis glæde over, at føde- og drikkevarer samt boligudstyr generelt er blevet billigere. Det gør, at husholdningerne får en bedre købekraft ud af deres løn. Det er således især grøntsager, kød, møbler boligudstyr og tæpper, der er blevet billigere. Mange af disse ting er nødvendighedsvarer, og derfor kan ændringerne mærkes og prisfaldene svarer til, at man har fået et større rådighedsbeløb.

BRF Kredit vurderer ligesom Dansk Erhverv dagens tal fra Danmarks Statistik som positiv læsning.

»Vi har en forventning om, at inflationen vil stige lidt set over en 12-måneders periode som følge af, at der kommer mere gang i økonomien. Aktuelt oplever danskerne reallønsfremgang. Det burde giver plads til, at man kan bruge nogle flere penge på privatforbrug. Derudover finder vi det positivt, at dagens tal er med til at skubbe deflationspøgelset lidt i baggrunden,« skriver cheføkonom i BRF Kredit, Ulrikke Ekelund, i en kommentar.