OECD: Kronespekulation giver ingen mening

Den danske økonomi er slet ikke så stærk, at det berettiger en så kraftig efterspørgsel på kroner, mener OECD.

Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke det store ræsonnement i, at investorer gennem de seneste uger har købt stort ind i den danske krone, hvilket har lagt et massivt pres på den danske møntfod. Den danske økonomi er nemlig slet ikke så stærk, at det berettiger en så kraftig efterspørgsel på kroner.

Sådan lyder det fra Catherine Mann, der er cheføkonom i Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD), i et interview med Bloomberg News.

- Det er faktisk mærkeligt, at der er sådan et styrkelsespres. Økonomien er ikke så stærk, den adskiller sig ikke meget fra eurozonen, så efterspørgslen burde ikke være så stærk, siger Catherine Mann til Bloomberg News.

Vurderingen kommer i forlængelse af de seneste ugers massive kronepres, hvor den danske Nationalbank siden midten af januar har kæmpet en indædt kamp for at forsvare båndet til euro. Det skyldes, at den schweiziske centralbank 15. januar lod landets schweizerfranc flyde frit, hvilket fik investorerne til at søge mod Danmark, da kronen betragtes som "en sikker havn" at placere sine penge i.

Det havde schweizerfrancen i høj grad været tidligere, men da centralbanken slap taget i valutaen, blev den straks styrket med knap 20 pct.

I forbindelse med forsvaret af kronen har Nationalbanken sænket indskudsrenten ad fire omgange. Desuden har Nationalbanken ladet valutareserven vokse ved at møde den store efterspørgsel efter danske kroner med køb af valuta.

På det seneste ser det dog ud til, at presset på kronen er dæmpet en anelse. Dels er kronekursen styrket siden slutningen af februar, og dels har Nationalbanken de seneste par uge ikke købt udenlandsk valuta i samme omfang, som tilfældet var i slutningen af januar og de første par uger af februar.