Minister hives i samråd om udbyttesag

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal ud med, hvor Skat kan ansætte nogle folk, der kan tjene deres løn hjem igen ved at snyd undgås, lyder det fra Enhedslisten. Ministeren vil ikke afvise, at Skat skal have tilført flere ressourcer, men det kan ikke løse alle problemer, fremhæver Karsten Lauritzen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal finde en langt større skovl frem. Statsrevisorernes kritik i forbindelse med sagen om udbytteskatten er så alvorlig, at ministeren må sætte gang i flere initiativer. Sådan lyder det fra SF, som nu vil hive ministeren i samråd.

Onsdag kom den længe ventede rapport fra Rigsrevisionen om svindelnummeret, hvor Skat er blev franarret 9,1 mia. kroner. Rigsrevisionen langede hårdt ud efter Skat og Skatteministeriet i rapporten, og den blev efterfølgende fulgt op af en melding fra Statsrevisorerne.

Formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), kaldte sagen den værste, han har kendt til i de 24,5 år, han har været statsrevisor.

Karsten Lauritzen udsendte kort efter en pressemeddelelse, hvori ministeren gjorde rede for, hvilket tiltag der er sat i gang. De formidler ikke skattepolitisk ordfører for SF Lisbeth Bech Poulsen.

Hun mener, at det er specielt alvorligt, at Skat fortsatte med at tilbagebetale udbytter for 3,2 mia. kr., selv om Skat havde fået at vide, at der var noget galt. Derudover mener Lisbeth Bech Poulsen, at det er et stort problem, at det ikke blev kontrolleret, om dem, som krævede refusion af udbytteskatten, rent faktisk havde betal den.

»Jeg indkalder skatteministeren til samråd og stiller også nogle paragraf 20-spørgsmål. I den her konkrete sag handler det om at få undersøgt, hvad der er op og ned. Statsrevisorernes kritik er så alvorlig, at det må få konsekvenser. Vi er bekymret for, om der bliver taget de nødvendige skridt,« siger Lisbeth Bech Poulsen, der mener, at der har været tale om et ledelsessvigt.

»Derudover er det spørgsmålet, om Skat har ressourcer nok. Når vi mister så mange milliarder, koster det os penge, hvis vi ikke bruger nok på at få ryddet op,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Skattepolitisk ordfører for Enhedslisten Rune Lund mener, at ministeren skal begynde med at erkende, at de foreløbige tiltag kun har stoppet blødningen.

»Det er hele tilliden til Skat, der står på spil. Den skal vi have genskabt. Det handler om at skiftende regeringer siden 2005 har smadret Skat, og når man kører en organisation så meget sænk, laver den fejl. Det er et politisk ansvar,« siger Rune Lund, der henviser til en teknisk gennemgang af finansloven. Heri kan man se, at Skat får tilført 20 mio. kr. mindre i år i forhold til sidste år.

»Vi skal have Karsten Lauritzen til at komme med nogle af de »business-cases«, som de opererer med i Skat. Hvem kan man ansætte, som tjener deres løn hjem igen? Det er de ting, vi skal have frem,« siger Rune Lund.

400 flere årsværk

I torsdagens udgave af Berlingske Business var advokat og partner hos advokatfirmaet Tommy V. Christiansen Torben Bagge ude med riven mod ministeren. Han mener hellere ikke, at der bliver gjort nok og efterlyste, at Karsten Lauritzen satte gang i et 360 graders eftersyn af Skat.

Som svar på kritikken skriver Karsten Lauritzen i en mail, at han er helt enig i, at der er brug for et sådant eftersyn af Skat.

»Det arbejde er sådan set også sat i gang, og det diskuterer vi løbende i den kreds af partier, der står bag »Skat ud af krisen«. Der er ingen tvivl om, at det er et stort arbejde at komme hele vejen rundt i alle afdelinger, og det tager tid – men arbejdet er i fuld gang. Jeg er glad for, at der er bred opbakning til den oprydning, jeg har stillet mig i spidsen for. Men jeg er altid parat til at lytte til forslag om at gøre endnu mere,« siger Karsten Lauritzen.

Han vil ikke direkte svare på, om han mener, at Skat her og nu har mandskab og penge nok. Men vil gerne sige, at han er enig i, at Skat skal have de nødvendige ressourcer.

»Det var også derfor, at vi tilfører 400 årsværk mere – i øvrigt uden SFs opbakning. Jeg vil ikke afvise, at der skal tilføres yderligere ressourcer fremadrettet, hvis der er behov for det og pengene kan findes. Det kommer vi til at tage stilling til løbende. Men ressourcer er altså ikke alt. Problemerne i Skat er mere komplicerede end det. Hvis vi kunne løse problemerne med flere ressourcer, så havde vi da gjort det« siger Karsten Lauritzen.

Det var torsdag ikke muligt at få kommentar fra de øvrige partier i Folketinget. Men onsdag sagde skattepolitisk ordfører for Liberal Alliance Merete Risager, at Karsten Lauritzen bør fyre Skats topchef Jesper Rønnow Simonsen som følge af sagen.