Mistænkt for historisk svindel med udbytteskat afviser ulovligheder

Den britiske finansmand, der menes at være involveret i milliardsvindel med udbytteskat, afviser at have gjort noget ulovligt i et interview med Børsen. På lovlig vis har han trukket milliarder ud af Skat, lyder det.

Sanjay Shah Fold sammen
Læs mere
Foto: ART. org
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tilsyneladende milliardstore svindel med dansk udbytteskat har været en af de allermest opsigtsvækkende skandaler i skattevæsnet i nyere tid.

Og nu træder en af hovedpersonerne den britiske finansmand Sanjay Shah så frem for første gang og taler om sagen i fredagens udgave af Børsen, hvor han bedyrer sin uskyld. Sanjay Shah mistænkes for ulovligt at have franarret Skat i omegnen af ni milliarder gode danske skattekroner.

Den 45-årige brite bekræfter ifølge avisen, at han har været med til at trække mere end ni milliarder kroner ud af Skat i refusion af udbytteskat.Men det er forgået på fuldt lovlig vis, lyder garantien fra finansmanden, der ifølge ham selv står frem, fordi hans tavshed i sagen får mange til at tro, at han er skyldig. Også hensynet til sine børn, der så småt er begyndt at bemærke interessen for faderens forretningsaktiviteter på internettet, spiller ind, lyder det fra Sanjay Shah i Børsen.

»I Tyskland efterforskes jeg for hvidvaskning, i Storbritannien efterforsker både anklagemyndigheden og tilsynet mig, og i Danmark bliver jeg tydeligvis efterforsket af politiet. Seks måneder efter, at nyheden kom ud, er der stadig ikke et eneste dokument eller bevis, der viser, at jeg har gjort noget forkert,« siger Sanjay Shah, der er grundlægger af finansselskabet Solo Group, til Børsen

Mistanken i sagen om udbytteskat går blandt andet på, at svindlere har fået Skat til at refundere udbytteskat på baggrund af forfalskede papirer.

Sanjay Shah afviser at have forfalsket nogen papirer og forklarer, at refusionerne stammer fra de såkaldte cum/ex-handler. Det er en handel med aktier, der ligger omkring tidspunktet for udbetaling af udbytte.

Samme type handel stod helt centralt i Deutsche Bank-skandalen, der sidste år fik tyske myndigheder til at ransage kontorer i banken.

Sanjay Shah siger også til Børsen, at beløbet, som Skat har mistet, kan være større end 20 milliarder kroner og ikke bare de 9 milliarder kroner, som Shahs kunders aktiviteter står for.

Den omfattende sag om udbytteskat fik i slutningen af sidste måned Rigsrevisionen til at komme med en særlig hård kritik af skattemyndighedernes kontrol af refusionerne af udbytteskat. Den mangeårige formand for Statsrevisorerne Peder Larsen kaldte sågar sagen den værste, han havde kendt til i sine 24,5 år som statsrevisor.

Og flere medier har benævnt sagen som én af danmarkshistoriens største svindelsager.

Refusionen af udbytteskat sker, fordi selskaber i udlandet ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.

Svindlen sker så at sige, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden at de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.

Udbytteskatten ventedes i 2015 at sikre 18,5 milliarder kroner til den danske statskasse. I 2014 var det tal 13,2 milliarder i 2014, 11,7 milliarder i 2013 og 8,7 milliarder kroner i 2012, oplyser Ritzau.