Millionærskat batter for lidt

En millionærskat, som rammer 25.000 mennesker, indbringer under en tyver om måneden pr. skatteyder. Det viser beregninger fra Danske Bank.

Det er ikke den store indtægtskilde, som Socialdemokraterne og SF har ramt, hvis de efter sommerferien spiller ud med forslag om en såkaldt millionærskat. Ifølge Danske Bank vil den bidrage med under en tyver om måneden pr. skatteyder. "Vi taler om en skat, der rammer 25.000 personer, som tjener over en million kroner årligt. Det batter ikke særlig meget, hvis tanken er, at man vil øge den offentlige service eller lempe andre skatter. Faktisk bidrager det kun med omkring 200 kroner om året pr. skatteyder i hele landet," siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank. Beregningerne bygger på tal fra Skatteministeriet og TV2 Nyhedernes oplysninger om, at Socialdemokraterne og SF vil foreslå, at alle danskere med en indkomst over én million kroner skal betale fem procent ekstra i skat af alt, hvad de tjener ud over den første million.

Rammer 25.000 personer
"Som sagt vil det kun ramme omkring 25.000 personer, og derfor giver det et ret begrænset effektivitetstab. Men for de få mennesker, der bliver ramt, kan der være tale om nogle ret store beløb. Så der vil være en del omkostninger forbundet med at inddrage pengene, fordi flere højtlønnede vil benytte sig af forskellige måder til at få kanaliseret indtægterne uden om det danske skattesystem," siger Las Olsen. Han understreger, at der allerede er et meget højt skattetryk i Danmark. "Staten inddriver allerede rigtig mange penge ved at beskatte folks indtægt. Og en millionærskat batter ikke med særlig meget ekstra. Man skulle hellere tænke i at øge arbejdsstyrken og afskaffe efterlønnen, for det er virkelig noget, der batter," siger Las Olsen.