Milliardærklubben bortviser direktør: »Jeg synes, det er ondt. De siger, at jeg ikke har været loyal«

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Aldo Petersen på billedet er med i ejerkredsen hos Dandrit Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meilandt Mathiesen

Godmorgen. Vi har samlet dagens allervigtigste nyheder, så du kan blive opdateret, før torsdagen begynder.

I dag kommer vi blandt andet forbi det, der kan vise sig at blive en priskrig på dagligvarer. Vi skal også høre om investorernes hang til europæiske aktier midt i et politisk skæbneår og Berlingske Media, der vil udvide forretningen med et opkøb af TV 2. Endelig ser vi på marginalskatten, der ifølge en ny opgørelse rasler ned.
Men vi lægger ud hos det børsnoterede selskab Dandritt.

I krig med sig selv

Ejerkredsen i det børsnoterede biotekselskab Dandrit har bortvist deres egen administrerende direktør, Eric Leire. Med på vejen får han ord som »illoyal adfærd« og han beskyldes desuden for at give ukorrekte oplysninger, ligesom ejerne har stævnet ham for et millionbeløb. Ejerkredsen består af blandt andre Aldo Petersen, Mark Szigethy og Ole Abildgaard, som før finanskrisen var en del af milliardærklubben.

Eric Leire er utilfreds med situationen, og siger til Børsen:
»Jeg synes, det er ondt. De siger, at jeg ikke har været loyal, men det bliver meget vanskeligt at bevise over for en dommer, når jeg ikke har fået løn i 11 måneder og stadig arbejdede.« Bestyrelsesformand for Dandrit, N. E. Nielsen, konstaterer dog, at det er der mange, der ikke har fået løn.

Lav marginalskat viser ingen virkning

Vi springer videre til Berlingske Business' egen historie om marginalskatten, der rasler nedad. Siden 2001 er der blevet brugt 51 milliarder kroner på at lette indkomstskatten.

»Man kan sige, at marginalskatten er faldet meget – det er skattetrykket ikke i samme grad. Det har en række positive effekter, når mar­ginal­skatterne sættes ned, men det er usikkert, hvor store effekterne er. Det er meget svært at måle,« siger professor i økonomi ved Københavns Universitet, Claus Thustrup Kreinerr, der står bag flere forskningsprojekter, hvor han har været med til at se på, i hvilket omfang lavere skat får danskerne til at arbejde mere.

Berlingske Media vil udvide

Berlingske Media har meldt sig ind i kapløbet om at købe TV 2. Det fortæller Berlingske Medias administrerende direktør, Mette Maix.

»TV 2 er kendt for at lave kvalitetsprodukter, og den grundholdning og de ambitioner passer perfekt til den måde, vi driver vores nuværende medier, Berlingske, BTMX, Weekendavisen og public service radioen 24syv på,« siger hun til Berlingske Business.

Allerede for ti år siden var en privatisering af TV-kanalen i spil. Dengang faldt bestræbelserne på grund af politisk uenighed. Siden har TV 2 været igennem flere økonomisk vanskelige år, men står nu tilbage som en stærk TV-station, som bl.a. har formået at etablere sig med succesrige nichekanaler og med en streamingtjeneste, som er vokset markant på kort tid.

Det er endnu ikke givet, at stationen skal privatiseres, men Berlingske Medias direktør håber, at det sker:
»Vi mener, det vil være en god idé at sælge TV 2. Det er ikke sundt, at et land som Danmark har to statsejede TV-stationer. Det er sundt med forskellige ejere, og det handler om at sikre, at TV 2 kan udvikle sig og at sikre, at det nuværende høje kvalitetsniveau kan forsætte. Det vil vi som ejer kunne garantere,« siger Mette Maix.


Aktier storhitter før fransk valg

Usikkerheden om det kommende franske valg afholder det ikke globale investorer fra at kigge mod det europæiske marked. Det skriver Børsen i dagens avis.

Investeringerne i europæiske aktier er på sit højeste i 15 måneder, viser den seneste månedsanalyse fra Bank of America Merrill Lynch blandt de store porteføljeforvaltere. 48 procent svarer, at de har overvægt af europæiske aktier. Det tal var kun på 27 procent i februar.

»I tilfælde af en sejr til Marine Le Pen kan det føre til et globalt chok, hvor euro falder 10 pct., og Eurostoxx (et ledende indeks, red. ) falder 35 pct.,« skriver økonom Felix Huefner fra UBS.

Men det er altså ikke noget, som afholder investorerne fra at opkøbe i Europa og Frankrig.

»Rystesygen (de tætte meningsmålinger i Frankrig, red. ) påvirker ikke holdningen til eurozonen. Slet ikke. Selv om der er mindre end en uge til det franske præsidentvalg, så stiger tilliden til den fremtidige indtjening, og overvægten i europæiske aktier tog et spring op i denne måned,« påpegerRonan Carr, som er Bank of America Merrill Lynch europæiske aktiestrateg.

Storbritannien er det mindst tillokkende marked, mens Tyskland er storhitteren for porteføljeforvalterne.

Ny fødevarepriskrig lurer

Endeligt skriver Finans, at en ny priskrig lurer mellem de førende fødevarekæder i Danmark. Igår præsenterede Dansk Supermarked Group nøgletallene for 2016, og her fortalte koncernchef Per Bank, at priserne skal skærpes i alle koncernens tre butikskæder - Netto, Bilka og Føtex.

»Prisen er fortsat helt afgørende. Selvfølgelig sammen med kvalitet og beliggenhed af butikkerne. Men jeg er sikker på, at priskampen kun bliver mere intens blandt kæderne i dansk dagligvarehandel,« siger Per Bank.

Det er den modsatte historie, der melder sig hos deres konkurrent, Coop Danmark. Tidligere meldte de ud, at de i højere grad vil kæmpe for kvalitet frem for at presse priserne ned.
»Salget af de varer, som har en højere værdi og kvalitet, har haft en to-cifret salgsvækst, mens vi sælger færre discountprodukter. Her er det lykkedes for os at ændre kundernes vaner med hensyn til madkvalitet,« sagde Peter Høgsted til Finans, da koncernens regnskab blev offentliggjort før påske.

Ligeledes fortæller Dansk Supermarked til Finans, at Mærsk skal sendes ud af koncernen, da økonomien nu er på plads til at overtage den danske mastodonts aktieandel. Det kan du læse om her.

Det sker i dag:

Der er flere vigtige europæiske nøgletal lige om hjørnet, og så holder en af topøkonomerne i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, tale:

  • kl 9.00: Danmark: Forbrugertillid, april
  • kl 11.00: Eurozonen: Produktion i bygge og anlæg, februar
  • kl 14.00: USA: Bestyrelsesmedlem i Federal Reserve Jerome H. Powell holder tale
  • kl 14.30: USA: Nytilmeldte ledige, uge 15
  • kl 16.00: Eurozonen: Forbrugertillid (foreløbig), april

Det sker på markederne:


De asiatiske aktier har slettet indledende tab og er kravlet lidt højere i løbet af torsdagen, hvor der opstod tegn på modstand på nogle markeder, mens en stabilisering i råvarepriserne - især olie - gav anledning til discountjagt blandt investorer, skriver Ritzau Finans.

Nikkei 225 stiger 0,3 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et plus på 0,4 pct.

De kinesiske aktører er lidt mere tilbageholdne. Shanghai Composite handles 0,1 pct. lavere, mens CSI 300-indekset stiger 0,3 pct., og Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong er øget 0,4 pct.
De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på under 0,1 pct. torsdag morgen.