Medie: Dagpengekommission foreslår nemmere genoptjening

Dagpengekommissionen arbejder med to modeller, som begge indeholder en lempelse af kravene for genoptjening af dagpenge.

Foto: Michael Bothager. ARKIVFOTO
Læs mere
Fold sammen

Det skal være lettere for danske ledige at genoptjene retten til dagpenge.

Det er blandt hovedpunkterne i to modeller, som dagpengekommissionen i øjeblikket arbejder med. Det siger en række kilder i og omkring kommissionen til Politiken.

Ifølge Politiken arbejdes der med en såkaldt trappemodel og en kontomodel, som på hver sin måde vil lempe genoptjeningskravene til dagpenge og gøre systemet mere fleksibelt.

Som det er i dag, skal ledige arbejde samlet et år inden for tre år for at sikre sig ret til to års dagpenge. Dagpengekommissionen ønsker at bløde disse regler op.

Med trappemodellen bevares det nuværende systems grundlæggende elementer, mens genoptjeningskravet skæres ned til for eksempel det halve. Til gengæld vil dagpengeydelsen blive skåret ned, så den er høj i starten og falder løbende. Ifølge Politiken har denne model ikke stor opbakning i kommissionen, der skal komme med dens anbefalinger senest til september.

Kontomodellen møder til gengæld mere opbakning. Modellen går ud på, at stort set alt arbejde – selv korte ansættelser på ned til eksempelvis en uge – udløser ret til en periode med dagpenge.

De ledige vil så få en individuel dagpengekonto, hvor de kan følge optjeningen af dagpenge. Det er meningen, at det vil give større tilskyndelse til at tage arbejde, også selvom det er lavtlønnede job, der i dag i høj grad tages af udlændinge.

Frygten er dog, at kontomodellen kan blive en øge risikoen for spekulere i optjening af dagpenge.