Eksperter advarer mod hurtig genoptjening af dagpenge

Det kan give bagslag, hvis der indføres en fleksibel genoptjening af retten til dagpenge, som fagbevægelsen foreslår, vurderer flere eksperter.

Foto: Nils Meilvang.
Læs mere
Fold sammen

Det kan blive en dyr omgang for staten, hvis systemet indrettes sådan, at selv korte ansættelser giver ret til dagpenge.

Sådan lyder advarslen fra flere eksperter i mandagens Jyllands-Posten. I dag skal man have arbejdet i mindst 12 måneder inden for de seneste tre år for at være berettiget til to år på dagpenge. Laves det system om, så man hurtigere kan genoptjene retten til dagpenge, risikerer man, at folk indretter deres arbejdsliv som en vekslen mellem arbejde og ledighed, vurderer eksperterne.

 

Arbejdsmarkedsekspert Andreas Højbjerre, der er chefanalytiker i konsulentfirmaet Damvad, forklarer, at der er en god grund til, at dagpengesystemet har en relativt høj tærskel for, hvornår man kan få udløst retten til dagpenge. Han påpeger blandt andet risikoen for, at en fleksibel genoptjening vil få nogle danskere til at spekulere i, om det giver mening at være deltidsbeskæftiget med støtte fra det offentlige som supplement.

»Det er rigtig dyrt for staten, for det betyder, at nogle mennesker kan gennemgå store dele af deres arbejdsliv med konstant støtte fra dagpengesystemet, hvor tænkningen ellers er, at det er en forsikringsordning med en periode på understøttelse i tilfælde af afskedigelse,« siger Andreas Højbjerre til Jyllands-Posten.

Genoptjeningskravet blev fordoblet fra 26 til 52 uger med VK-regeringens dagpengereform fra 2010, der også halverede dagpengeperioden fra fire til to år. Som systemet er skruet sammen i dag, kan man altså arbejde i 11 måneder uden at være berettiget til én eneste dag på dagpenge.

Det har blandt andre fagbevægelsen kritiseret for nylig, hvor de to hovedorganisationer LO og FTF i Berlingske lancerede en række principper for et nyt dagpengesystem. Et af forslagene var blandt andet, at det skal være lettere at optjene og genoptjene retten til dagpenge.

»Samtidig skal reglerne ændres, så ekstra arbejde altid forlænger retten til dagpenge i tilfældet af arbejdsløshed,« lød det i notatet fra fagbevægelsen.

Også forskningschef i tænketanken Kraka Kristian Thor Jakobsen advarer mod fagbevægelsens forslag om en fleksibel genoptjening af dagpengeretten. Man risikerer at skabe et arbejdsmarked, hvor folk »cykler ind og ud ad systemet« og eksempelvis indretter sig med fire måneders arbejde om året og de resterende otte måneder på dagpenge, påpeger han.

Både Socialdemokraterne og Venstre har åbnet for, at der skal justeres på det nuværende dagpengesystem, men først når regeringens dagpengekommission har fremlagt sine anbefalinger til september.