Kollaps i dansk eksport

Det, vi oplever lige nu, er ganske enestående. Eksporten er i årets første måneder faldet med næsten en femtedel. Det er ikke sket før. Dermed truer 2009 med at blive det værste år for dansk eksport – nogensinde.

Alt fra slagteriernes fødevarer til danske møbler, maskiner, olie og forbrugsvarer sælges der mindre af. Alene i februar faldt indtægter fra salg af danske varer til andre lande med hele ti mia. kr. – på bare én måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
Danmarks salg af varer til andre lande dykker nu med en fart, som er den største i mere end 60 år. Normalt stiger eksporten lidt år efter år, og måned efter måned. Men i februar i år lå eksporten pludselig intet mindre end 18,5 procent lavere end året før.

Det betyder, at der alene i februar er vinket farvel til indtægter fra salg af danske varer til andre lande for hele ti milliarder kroner – på bare én eneste måned. Dertil kommer den nedgang, som også finder sted i salget af serviceydelser, der let kan være lige så stor.

Det viser nye – og overraskende dårlige – tal fra Danmarks Statistik. Det er tilmed nu anden måned i træk, at op mod en femtedel af al dansk eksport pludselig fordufter som vanddråber på en gloende hed stegepande.

Det er alt lige fra fødevarer og møbler til maskiner, olie og forbrugsvarer, der sælges mindre af, og det skyldes flere kedelige forhold.

For det første er så godt som alle Danmarks største eksportmarkeder ramt af en yderst kraftig økonomisk afmatning, hvor både det private forbrug og virksomhedernes investeringer skæres ned.

Men dertil kommer, at den danske konkurrenceevne på det sidste nærmest er blevet ramt af en »knockout«, fordi den svenske og norske krone samt det britiske pund er hamret ned i kurs. Det gør vores varer dyrere og dermed svære at sælge på disse tre uhyre vigtige markeder, der tilsammen aftager 30 procent af hele den danske eksport.

Dansk energi
Eksportens nedtur skyldes lavere priser på olie, gas og elektricitet. Danmark solgte sidste år olie og anden energi til andre lande for over 60 milliarder kroner, så det gør ondt i tegnebogen, når olieprisen på få måneder styrtdykker fra 147 til nu bare 50 dollar per tønde. Men selv hvis olien og gassen trækkes helt ud, så er eksporten fortsat 17,7 procent lavere lige nu end for et år siden.

Også indtægterne fra salg af tjenesteydelser er under hårdt pres, bl.a. fordi især A.P. Møller - Mærsk Gruppen sejler færre containere mellem især Kina og Indien på den ene side og USA og Europa på den anden. Verdenshandlen ventes faktisk at falde kraftigt i år, efter den er steget i årtier. Men ikke kun mængderne går ned. Det gør priserne også. Fragtraterne er faldet betydeligt det sidste års tid.

Den samlede udvikling i eksporten truer Danmark på alvorlig vis, eftersom hele 55 procent, eller over 850 milliarder kroner, af vores samlede rigdom skabes af eksport til andre lande. Det er markant mere end for bare 15 år siden, hvor eksporten »kun« stod for 35 procent af bruttonationalproduktet. Dermed er det nu også arbejdspladser i den helt store stil, der nu står på spil, når eksporten dykker.

Økonom i Danske Bank Tore Damgaard Stramer venter dog, at udviklingen retter sig noget, så eksporten i hele 2009 kun falder med knap seks procent.

»Men selv det vil være det største fald på ét år, der er registreret siden 1948,« siger han.

Det er blandt andet de mange økonomiske stimulanspakker og markante rentefald, som er set i mange lande, der senere på året ventes at puste lidt mere liv i verdensøkonomien og dermed også eksporten.

Det positive er så, at importen også falder. Så over de sidste tolv måneder har der været et plus på betalingsbalancens løbende poster på 32,6 milliarder kroner. Det er mere end samme periode ét år tidligere, da overskuddet lå lige omkring 17 milliarder kroner.


Fik du læst:

»Jeg havde aldrig troet, vi skulle spare sådan igen«

Den svenske krone er historisk billig

Oliepris kan falde til ti dollar