Hovedstaden suger handel og industri til sig, men jyderne vinder på service

Storkøbenhavn er de seneste års vækstmotor, når det kommer til handel og industri. Men på andre områder er det blandt andet Østjylland, der trækker for.

Den danske hovedstad er også midtpunkt, når det kommer til erhvervsudvikling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Når man tager temperaturen på den sektormæssige erhvervsudvikling i Danmark i perioden 1995 til 2013 viser der sig en billede af et land, der er særdeles centreret omkring sin hovedstad.

Det er Kommunernes Landsforening, KL, der har foretaget en større analyse af udviklingen, og opgørelsen cementerer, at det storkøbenhavnske område er der trækker en stor del af væksten. Når det kommer til brancherne handel, industri og transport ligger København helt i top. Når det kommer til transportsektoren, så er Østjylland dog også godt med.

Analysen er baseret på tal fra Danmarks Statistik og kortlægger udviklingen i produktivitet, beskæftigelse og bruttoværditilvækst i fordelt over landsdele.

Bence Boje-Kovacs er forsker ved Kraks Fond Byforskning, og han sidder for tiden og ser på den historiske erhvervsudvikling. Til KL-nyhedsbrevet Momentum forklarer han, at der er nogle faktorer, der gør, at hovedstaden har gode kort på hånden, når det kommer til erhvervsfremme.

»Hovedstadsområdet er karakteriseret ved, at der er flere højteknologiske virksomheder, som generelt klarer sig godt, mens der eksempelvis på Fyn er flere lav- og mellemlavteknologiske virksomheder. Siden 1993 er der sket en konstant stigning i antallet af ansatte – og ikke mindst højtuddannede – i de højteknologiske industrivirksomheder, primært i København,« siger han ifølge Momentum og tilføjer:

»De blev også ramt af krisen, men langt mindre end lav- og mellemteknologiske industrivirksomheder, og de højteknologiske virksomheder kom hurtigere på fode igen.«

Det er dog ikke al hæder, der løber til københavnerne. Når det gælder erhvervsservice, så står jyske regioner stærkere. Østjylland har haft mest vækst inden for erhvervsservice - efterfulgt af Sydjylland og Vestjylland.

Desværre viser undersøgelsen også, at Fyn sakker bagud i sammenligningen med de øvrige landsdele. Økonomiprofessor på Aarhus Universitet Philipp Schröder mener, der kan være flere årsager til den dårlige fynske placering.

»Man studser over Fyn, som ligger lavt på alle parametre, og det er svært at forklare. Det kan måske skyldes, at en større andel af virksomhederne på Fyn enten er så højtspecialiserede, at de allerede på et tidligere tidspunkt har høstet de mulige produktivitetsgevinster,« siger han ifølge Momentum og tilføjer:

»Eller det kan skyldes, at der er flere virksomheder i nichebrancher, som ikke er så udsatte for konkurrence som andre.«