Økonomer advarer: Boligboble på vej i København

Forskellene mellem København og det resterende Danmark bliver større og større, når det handler om beskæftigelse, boligpriser og løn. Flere økonomer frygter, at det kan skabe en boligboble.

Huspriserne stiger markant mere i København end i resten af landet. Økonomer frygter, at det kan skabe en overophedning af markedet. Foto: Bax Lindehart, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

København har stort set genskabt alle de arbejdspladser, som forsvandt under krisen. Omvendt er alle andre andre danske regioner stadig langt fra at have vundet det tabte tilbage. Det skriver Jyllands-Posten.

Beskæftigelsen i Region Hovedstaden, det største arbejdsmarkedet i landet, mangler kun 13.000 arbejdspladser for at nå det historisk høje niveau i 2008. Derved er der i København skabt 43.000 nye jobs, siden beskæftigelsen skrabte bunden i april 2012.

Den vækst i arbejdspladser er ikke til stede i resten af landet. Region Midtjylland mangler stadig 60.000 fra at nå det højeste niveau. Nordjylland mangler 18.000 jobs, Syddanmark 46.000 og Region Sjælland mangler 42.000

De regionale forskelle gør sig også gældende i lønudviklingen og på boligmarkedet. En række økonomer advarer om at lade den københavnske vækst fortsætte uhindret, da den kan skabe en overophedning på det københavnske bolig- og arbejdsmarked.

Det er dog ikke nemt at sænke farten i København, uden at det kommer til at gå ud over resten af landet, siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

»Vi har ikke nogen regionale værktøjer, som vi kan tage fat i. Vi kan jo ikke have en regional rente eller begrænse den regionale kreditgivning. Det mest oplagte er dog at kigge på boligbeskatningen,« siger Steen Bocian til Jyllands-Posten.