Håb om bedre tider trækker aktier op

Både hjemme og ude skyder aktierne i vejret i disse dage. Det skyldes ikke kun den lave rente, men også, at økonomien er ved at få det bedre.

I Japan er meldingen, at der vil blive trådt på den økonomiske speeder, hvilket har fået de japanske aktier til at skyde i vejret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toru Hanai

Kæmpe formuer pumpes i disse dage ind i aktier, som skyder i vejret med rask fart over det mest af verden. Det sker, fordi en spirende økonomisk fremgang er ved at bide sig fast ikke bare i USA, men også i det ellers så udpinte Europa. Herhjemme har den ene kursrekord afløst den anden siden årets start, men stemningen er også i top i USA, Japan, Sydeuropa og mange andre steder.

»Aktiemarkedet tager forskud på, at tiderne i international økonomi er ved at blive bedre. Det begynder at se ud som om, at tingene vender. Der er ikke samme frygt for fremtiden som før,« siger professor og aktieekspert Ole Risager fra Copenhagen Business School.

Nina Movin, Nordisk direktør i det store globale investeringsfirma Threadneedle, er enig.

»Der er kommet en større tro på fremtiden. I Europa er det især vigtigt, at der nu er skabt en ramme, som ser ud til at holde, sådan at det hele ikke falder fra hinanden,« siger Nina Movin.

Hun peger på, at Den Europæiske Centralbank (ECB) eksempelvis har fået mulighed for at købe statsobligationer op i Sydeuropa, hvis det bliver nødvendigt. Det har lagt en solid bund under hele systemet.

Desuden er EUs permanente krisefond ESM også på plads, ligesom banksystemet også er i bedring, og samtidig er al snak om, at Grækenland måske presses til at forlade euroen, totalt forstummet.

»Men,« siger Ole Risager, »endnu er det hele meget drevet af forventninger. Det kan hurtigt vende til det værre.«

Nervøsitet og kursfald kan komme, når USAs gældsloft skal hæves og en række besparelser vedtages inden udgangen af februar.

»En af de større test for euroområdet bliver også valget i Italien i slutningen af februar. Ender det med et grumset flertal uden politisk handlekraft, kan den nuværende stabilitetspolitik bringes i fare. Også det kan skabe uro på aktiemarkedet. Så selv om pilen peger opad, er der masser af forhold, der kan skabe store udsving,« siger Ole Risager.

Statsminister Mario Monti har det seneste år stået i spidsen for en teknokratregering, som har været med til at skabe mere tillid til Italien. Kommer der en ny regering, som ikke kan styre økonomien, er det ren gift for aktiemarkedet.

For tidligt at afblæse krisen

Endnu er det også småt med sikre tegn på, at europæisk økonomi for alvor er på vej op i gear. Løbende tikker der faktisk skuffende tal ind, der eksempelvis har vist fald i den tyske industriproduktion. Aktiviteten i fjerde kvartal af 2012 ventes også at have været meget svag, ikke kun i Tyskland, men i alle 17 eurolande.

»Så vi lever stadig en periode med lavvækst, og det vil nok vare ved et godt stykke tid endnu,« siger Nina Movin, som forudser et uroligt 2013 med store udsving på de globale børser.

Topchefen for ECB, Mario Draghi, udtalte da også torsdag efter bankens månedlige pressemøde, at »det endnu er for tidligt at sige, at gældskrisen er slut, eller at det værste nu er overstået.«

»Vi er tilbage i en mere normal situation på de finansielle markeder, men vi ser ikke et tidligt og kraftigt opsving forude,« sagde Mario Draghi.

USA er derimod på vej mod et mere tydeligt opsving. Herfra får aktiemarkedet og økonomien da også massiv hjælp fra de meget store pengepolitiske stimulanser, som Federal Reserve for tiden ruller ud. De består, ud over en rente tæt på nul procent, af gigantiske opkøb af obligationer for 85 milliarder dollar om måneden. Det sender store summer ud i amerikansk økonomi, hvoraf en del placeres i aktier.

Japan har også annonceret, at de vil træde den økonomiske speeder i bund med store finans- og pengepolitiske lempelser på samme tid. Det skal trække verdens tredjestørste økonomi ud af tæt ved 20 års dødvande med deflation og svag vækst.

Af samme grund er de japanske aktier skudt 24 procent i vejret under stor handel siden 14. november sidste år, hvor der blev udskrevet valg. Det er den største optur på så kort tid i 25 år, og omsætningen på børsen i Tokyo har de seneste dage tilmed været intet mindre end 32 gange større end normalt.

Noget af de samme ses i Tyskland, hvor 54 procent flere aktier de seneste dage har skiftet hænder, end det var tilfældet i december.

Fra Kina, der er verdens næststørste økonomi, pibler det også frem med tegn på, at aktiviteten er på vej op. Eksporten fra Kina er eksempelvis på vej op, hvilket er godt nyt for danske A. P. Møller - Mærsk, der er verdens største inden for fragt af containere.

Med til at fyre op under aktierne er også en historisk lav rente. Den toneangivende tiårige rente i Tyskland er nede på 1,6 procent, mens den toårige skraber bunden med sølle 0,12 procent.

»Renten har været lav længe, men det er først nu, at investorerne tør flytte penge væk fra sikre obligationer til mere risikable aktier, fordi udsigterne er blevet lidt bedre,« siger Ole Risager.