Aktier fra Sydeuropa er i front

Det er aktier fra de udpinte lande i Sydeuropa, der indtil videre er steget mest i år. Det er sket ud fra en forventning om, at gældskrisen er ved at klinge af og at euroen ikke bliver sprængt.

Arkiv Fold sammen
Læs mere

Grækenland har langt om længe fået noget at prale af: Nemlig deres aktier, som er steget med lidt mere end otte procent alene siden nytår. Det gør det græske aktiemarked til et af verdens absolut bedste indtil videre i år.

Pæne stigninger, men ikke helt så store, er der også på børsen i Milano i Italien, Madrid i Spanien og Lissabon i Portugal. Årsagen er især, at gældskrisen så småt er ved at klinge af.

Der er i hvert fald slet ikke samme frygt som før for, at et eller flere lande kommer ud i et sådant uføre, at de må forlade samarbejdet om euroen. Det kan også ses ved, at renterne i Sydeuropa er faldet stort på det sidste. Det er også lykkedes for både Italien og Spanien at sælge store mængder statsobligationer til nogenlunde lave renter de seneste dage. Italien solgte eksempelvis i går toårige obligationer til en rente på blot 1,85 procent, hvor de tilbage i december måtte betale 2,50 procent.

Omvendt er de tyske renter steget en del, fordi der ikke er samme iver som før for at have penge placeret i meget sikre aktiver.

Fem procents stigning i Danmark

Også herhjemme er aktierne skudt i vejret med pæn fart og er oppe med lidt over fem procent alene siden nytår. Det er lidt mere end i resten af Europa.

I Japan er opturen på næsten fire procent siden nytår, og over 20 procent siden november, fordi den nye regering ventes at sætte mere skub i økonomien.

Alle verdens aktier set under ét er for tiden oppe på det højeste niveau i 20 måneder, når det måles på det særlige MSCI World Index.

I USA, hvor sæsonen for regnskaber fra fjerde kvartal af 2012 er i fuld gang, er der særligt store forventninger til den finansielle sektor, fortæller Henrik Drusebjeg, der er aktie­strateg i Nordea.

»Selv om finansaktierne steg 22 procent sidste år, er det også dem, der er størst forventninger til i år,« siger han.

De store selskaber, der indgår i S&P 500-indekset ventes at vise en stigning i indtjeningen på 2,4 procent i forhold til kvartalet før. Det er lidt bedre end i tredje kvartal, hvor der var et fald på én procent.

Det amerikanske aktiemarked er verdens klart størst og udgør op mod 38 procent af alle verdens aktier, mens det japanske aktiemarked, som er verdens næststørste, kun udgør omkring otte procent.