Flertal forlanger indsigt i fondsmilliarder

To årtier efter, at den daværende VK-regering nedlagde registret over de danske fonde, ønsker regeringspartierne med støtte fra Enhedslisten på ny at få overblik over de mange milliarder kroner i fondene.

Jonas Dahl, finanspolitisk ordfører for SF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Flere eksperter kritiserer, at ingen i dag reelt ved, hvor mange fonde, der findes, hvor store deres formuer og uddelinger er, og dermed hvad samfundet får ud af dem, skriver Information.

»Vi er nødt til løbende at se på, om de her fonde, som har nogle skattemæssige goder, også opfylder deres forpligtelser: At de leverer noget tilbage til samfundet, at de reelt er almennyttige. Så det kan godt være, at man i højere grad skal registrere dem igen for dermed at få en bedre kontrol med, at de også bidrager til almennyttigheden,« siger SF's finanspolitiske ordfører Jonas Dahl til Information.

Enhedslistens Frank Aaen finder det selvfølgeligt at genoprette Fondsregistret:

»Man skal huske, at en meget stor del af midlerne er udskudt skat. Så vi har krav på at vide, hvordan disse milliarder forvaltes,« siger han.

Fondenes samlede formue anslås til at være på 400 milliarder kroner. Men ingen kender det præcise tal, fordi Fondsregistret blev nedlagt i 1991 som led i den daværende regerings program for afbureaukratisering.

Professor ved Copenhagen Business School (CBS) Anker Brink Lund kan ikke se, noget skulle tale imod at genoprette Fondsregistret.

»Det er nærmest en skandale, at Folketinget ikke har solid viden om fondsverdenen,« siger Anker Brink Lund. Administrerende direktør for Realdania, Flemming Borreskov, er enig i, at samfundet bør have overblik over, hvad der foregår i fondene. Om det skal ske med oprettelsen af et fondsregister, er dog mindre afgørende, mener han.

Henrik Merkelsen, lektor ved CBS, vurderer, at det nuværende hul i statskassen har fået politikerne til at se sig om efter hjælp fra pensionskasser, frivillige foreninger og fonde. Og et fondsregister vil »synliggøre de samfundsmæssige værdier« i fondene, påpeger han:

»Synliggørelsen af de værdier vil tjene de politiske kræfter, som ønsker at få større indflydelse på fondene. Og et register vil være første skridt« siger Henrik Merkelsen.