Finansminister spænder både hjelmen og jernkæden om den tyske statskasse

Den Europæiske Centralbank, Den Internationale Valutafond og adskillige økonomer opfordrer Tyskland til at skrue op for de offentlige investeringer. Men pengekassen bliver vogtet tungt af finansminister Olaf Scholz.

Både når det kommer til cykling og finanspolitik, hylder Tysklands socialdemokratiske finansminister, Olaf Scholz, forsigtighedens princip. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix

Budgettet var allerede overskredet med flere hundrede millioner euro, da den socialdemokratiske borgmester Olaf Scholz i 2012 valgte at udskrive en check på 200 millioner euro for at sikre færdiggørelsen af Hamburgs ny koncerthus, Elbphilharmonie.

I dag er koncerthuset med sin svungne glasfacade en af Hamburgs hovedattraktioner, og Scholz er rykket til Berlin for at varetage posten som finansminister.

Efter udnævnelsen til finansminister i Angela Merkels regering henviste mange medier til det dyre koncerthus i Hamburg, når de spekulerede i Scholz’ finanspolitiske kurs. Ville han slække på den meget konservative finanspolitik, som tidligere finansministre havde stået for?

Mere end et år efter at Scholz indtog det tyske finansministerium i Wilhelmstraße 97 i Berlin, har vi svaret: Når det kommer til finanspolitik, er socialdemokraten Scholz præcis lige så konservativt anlagt som sine forgængere.

Og det ærgrer mange. Gennem mere end et år har et kor af økonomer, anført af Den Internationale Valutafond, IMF, og Den Europæiske Centralbank, ECB, opfordret den tyske regering til at slække lidt på den stramme finanspolitik.

Som borgmester var Olaf Schulz med til at sikre opførelsen af Hamborgs koncerthus, Elbphilharmonie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thies Raetzke/Ritzau Scanpix.

Tusindvis af job

Investeringer i digitalisering og infrastruktur vil give et løft af Tysklands langsigtede vækstpotentiale, samtidig med at det på kort sigt vil understøtte den tyske økonomi, der de seneste måneder har bevæget sig på kanten af recession, lyder argumentet.

I Danmark har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, således beregnet, at en vækstpakke, hvor de offentlige investeringer i Tyskland øges med én pct. af landets bruttonationalprodukt, BNP, vil skabe godt 400.000 arbejdspladser i Tyskland og øge landets bruttonationalprodukt, BNP, med 1,2 pct.

Olaf Scholz, finansminister og vicekansler i Tyskland

»I en økonomisk krise, som endnu ikke er på vej, er vi selvfølgelig klar til at tage alle finanspolitiske muligheder i brug.«


Men indtil videre står finansminister Olaf Scholz fast og kommer derfor næppe til at sætte gang i en europæisk jobfest.

Det sker, på trods af at mere venstreorienterede stemmer i hans eget parti, SPD, har argumenteret for en mere lempelig finanspolitik. Olaf Scholz kan ikke helt ignorere, hvad partimedlemmerne mener om hans politik, for han forsøger at blive formand for SPD, der sammen med Merkels CDU og dets bayerske søsterparti CSU sidder på det tyske regeringsmagt.

Olaf Scholz vandt første afstemningsrunde i partiet med 23 pct. af stemmerne. Men det skete med en lille margin, så han er langt fra sikker på at overtage formandsposten i december, når den endelige vinder bliver valgt.

Mange år i partiets tjeneste

61-årige Olaf Scholz blev medlem af SPD allerede som teenager, og efter jurastudiet arbejdede han i en årrække som advokat, inden han i 1998 blev valgt ind i det tyske parlament, Deutscher Bundestag.

Derefter tog den politiske karriere hurtigt fart.

Fra 2002 til 2004 var han generalsekretær for SDP. En vigtig del af opgaven bestod i at forsvare forbundskansler Gerhard Schröders reformer af arbejdsmarkedet. De såkaldte Hartz-reformer blev ikke vel modtaget i store dele af den tyske befolkning. Men mange økonomer mener, at reformerne er hovedårsagen til, at den tyske arbejdsløshed i dag er blandt de laveste i EU, og at landets statsfinanser fremstår kernesunde.

Scholz spillede også en vigtig rolle i tysk økonomi, da Tyskland blev ramt af den verdensomspændende finanskrise for et årti siden. Som arbejdsminister fra 2007 til 2009 var han med til at indføre et system, hvor tyske virksomheder kan sende deres medarbejdere på deltid med supplerende understøttelse i perioder med økonomisk modvind.

Som finansminister har Olaf Scholz også forsikret, at han er klar til at åbne op for den tyske statskasse, hvis økonomien går yderligere ned i gear.

»I en økonomisk krise, som endnu ikke er på vej, er vi selvfølgelig klar til at tage alle finanspolitiske muligheder i brug,« sagde han i oktober.