Topchef om tysk økonomi: »Vi kan mærke, at Tyskland er ramt. Det er tydeligt«

Økonomien på Danmarks største eksportmarked, Tyskland, er gået ned i omdrejninger det seneste år. Det kan man tydeligt mærke hos østjyske Damstahl, der sælger rustfrit stål til blandt andet kemi- og fødevareindustrien i Tyskland.

Michael Lund er direktør for Damstahl, der er leverandør af rustfrit stål til industrien. Virksomheden kan tydeligt mærke, at efterspørgslen fra Tyskland er bremset op på det seneste. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Tysklands økonomi har sat farten ned. I årets andet kvartal skrumpede den tyske økonomi med 0,1 pct., og der er umiddelbart ingen tegn på, at væksten bliver bedre i tredje kvartal.

Michael Lund er en af de danske topchefer, der kan mærke, at efterspørgslen fra tyske kunder er bremset op på det seneste. Han er direktør i den østjyske stålgrossist Damstahl, der har over 300 medarbejdere og sidste år havde en omsætning på 1,9 mia. kroner. Omkring halvdelen af virksomhedens salg ligger i Norden, mens den anden halvdel bliver solgt syd for den danske grænse.

Læs: Topchefers humør tynget: Forventninger til ordreindgang på laveste niveau siden 2011

»Vi kan mærke, at Tyskland er ramt. Det er tydeligt. Der skal vi kæmpe hårdere end hidtil for at nå i mål med vores tonnage-budgetter,« siger Michael Lund og forklarer, at det primært er virksomheder i den kemiske industri samt fødevareindustrien, som Damstahl sælger rustfrit stål til i Tyskland.

Michael Lund, direktør i Damstahl

»Når vi kigger ud i markedet, skal vi nok være heldige, hvis 2020 bliver neutral i forhold til den nuværende situation. Men det er nok mere realistisk, at markedet bliver lidt mindre«


Norge er lyspunkt

Selv om tysk økonomi er gået ned i tempo det seneste år, har Damstahls salg indtil videre udviklet sig ganske fornuftigt i 2019. Det skyldes ikke mindst, at Damstahl har formået at tage markedsandele fra virksomhedens konkurrenter. Men det skal virksomheden også fortsætte med at gøre, hvis salget også skal vokse i 2020, forklarer Michael Lund.

»Når vi kigger ud i markedet, skal vi nok være heldige, hvis 2020 bliver neutral i forhold til den nuværende situation. Det er nok mere realistisk, at markedet bliver lidt mindre. Så vores mål er at tage markedsandele,« siger Michael Lund.

Han understreger samtidig, at der også er markeder, hvor udsigterne ser lidt lysere ud. Det gælder navnlig Norge, hvor der stadig er godt gang i økonomien. Blandt andet har fremgang i den norske fødevaresektor øget efterspørgslen på rustfrit stål.

»Der er også godt gang i olieindustrien. Så Norge er helt klart det land, hvor vi oplever størst procentvis vækst,« siger Michael Lund.