Kulsorte udsigter for tysk industri truer danske virksomheder

Optimismen i europæisk erhvervsliv fortsætter nedad med tysk industri helt i front med tomme ordrebøger og stigende ledig produktionskapacitet. Dermed er der ikke tegn på en vending i aktiviteten, og rammevilkårene for danske eksportvirksomheder er yderligere forværret.

Erhvervstilliden i euroområdet falder, og især Tyskland skiller sig negativt ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix

Stemningen blandt europæiske virksomheder har længe været ikke særlig opløftende, men dog med enkelte lyspunkter ind i mellem. Spørgsmålet har været, om den svage fase, som især tysk industri har gennemgået, var midlertidig, eller om der var udsigt til en vending i løbet af efteråret.

Der er ingen tegn på vending, snarere tværtimod. Tilbagegangen i tysk industri accelererede i september, viser de seneste tillidsbarometre fra IHS Markit. Indkøbscheferne (PMI) i tysk industri har nu samme syn på tilværelsen som i midten af 2009, hvor recessionen var på sit dybeste. Der var et yderligere fald i ordreindgangen i september, og virksomhederne færdiggør nu ordrer hurtigere end de modtager nye. Det peger mod lavere produktion og stigende ledig kapacitet i de kommende måneder. For bare to år siden var optimismen i tysk industri på rekordniveau.

Andre lande mindre hårdt ramt

Samtidig faldt optimismen i servicesektoren, der ellers har været en vigtig modpol til dårligdommene fra industrisektoren. Den tyske byggesektor er også i tilbagegang. PMI-indikatorerne peger på en fortsat og mere bredt funderet tilbagegang i den tyske økonomi resten af året. Det betyder også, at vi kan forvente en tilbagegang i den samlede beskæftigelse i Tyskland. Det stærke arbejdsmarked har ellers været en af de bærende elementer i den tyske fremgang.

Der var også fald i erhvervstilliden i Frankrig i september, men både industrien og servicesektoren peger dog fortsat mod vækst, omend svag. Fransk erhvervsliv har taget godt imod præsident Macrons reformer, og erhvervsinvesteringerne har været en vigtig vækstdynamo de senere år. Men også franske virksomheder er forbundet med den globale konjunkturcyklus og ikke mindst tæt infiltreret med tysk industri. Derfor kan selv bedre indenlandske forhold ikke opveje svaghed ude fra.

Faldet i Tyskland og Frankrig betyder, at erhvervstilliden også led et alvorligt knæk i det samlede euroområde. Ikke overraskende sank industrien yderligere ned i recession. Tysk industri fylder meget både direkte og indirekte i hele euroområdets industrisektor, blandt andet gennem underleverandører. Det er dog værd at hæfte sig ved, at tilbagegangen i det samlede område var mindre end i Tyskland. Det betyder, at andre lande er mindre hårdt ramt.

Optimismen i servicesektoren faldt også, således at den samlede erhvervstillid landede på 50,4 og dermed signalerer en marginal fremgang i aktiviteten. En værdi på 50 betragtes som tærskelværdien mellem stigende og faldende aktivitet. Til sammenligning faldt tysk industri-PMI til 41,4.

Den faldende optimisme i euroområdet betyder også, at danske virksomheders rammevilkår er yderligere forværrede. Ifølge Dansk Industri er omkring 825.000 danskere direkte eller indirekte beskæftigede i eksportvirksomheder. Her vil de svindende ordrebøger syd for grænsen også hurtigt smitte af.

Ingen hjælp fra ECB

Umiddelbart kunne man mene, at faldet i erhvervsstemningen retfærdiggør ECBs seneste runde af lempelser. Men de fleste svar er nok indsamlet efter, at ECB holdt sit møde – og i det mindste efter, at det blev meget klart, at der ville komme noget »stort«.

»ECB har nu skudt den sidste runde større ammunition af. Der var knap en reaktion i de finansielle markeder. «


Når det går skidt, spiller pengepolitikken en vigtig rolle. Det er nemlig både gennem »verbal intervention« og faktiske handlinger, at centralbanker kan bidrage til at vende en negativ spiral. Derfor er den seneste runde af nedslående stemningsdata fra euroområdet yderligere deprimerende. For ECB har nu skudt den sidste runde større ammunition af. Der var knap en reaktion i de finansielle markeder. Og nu fortæller virksomhederne, at de heller ikke ser de endnu mere negative renter og de uendelige opkøb af obligationer som noget, der ændrer den økonomiske retning. Snarere tværtimod.

Svagheden kommer samtidig med, at europæiske (og amerikanske) aktier er tæt på all-time-high. ECB kan altså bidrage til at støtte aktiemarkedet, men ikke den faktiske økonomiske tilstand. Ikke overraskende udløste de svage nøgletal store fald på de europæiske aktiemarkeder. Det tyske DAX 30-indeks faldt med 1,2 pct.

Læs: Aktier udviser uhyggelige lighedstegn med 2007

Virksomheder investerer, når de tror på fremtiden. Det gør de ikke lige nu. Udsigterne for europæisk økonomi er betydeligt forværrede, og det er svært at se, hvad skal ændre på det billede.

Ulrik Harald Bie er Berlingskes økonomiske redaktør