Fare for afmatning i Norge

I flere år har Norge været en slags superøkonomi i Norden, som har klaret sig markant bedre end både Danmark, Sverige og Finland. Men nu trues Norge af dårligere tider, forudser Nordea.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norge, som er Danmarks fjerdestørste eksportmarked, og som hvert år køber danske varer for mere end 40 milliarder kroner, er ved at tabe pusten.

Udsigterne for norsk økonomi er i hvert fald forværret betydeligt på det sidste. Det skyldes især, at de norske boligpriser er begyndt at falde, efter de er steget på nærmest dramatisk vis mange år i træk.

Alene siden 2000, er de norske boligpriser næsten fordoblet, mens priserne herhjemme i samme periode kun er steget 20 procent.

Det er Nordea, der er Nordens største finanskoncern, som forudser dårligere tider i Norge. Det sker i en ny udgave af Økonomisk Perspektiv, som blev præsenteret onsdag.

Her forudser de, at de norske boligpriser vil falde med så meget som 15 til 20 procent over de kommende to år. Det kan, præcis som herhjemme, svække det private forbrug, og skubbe økonomien ud i en form for stilstand. Men faldende boligpriser har det også med at dæmpe byggelysten og påføre bankerne store tab, sådan at de bliver mere forsigtige med udlån og en masse økonomisk aktivitet går i stå.

»Derfor har vi foretaget en ret betydelig nedjustering af den økonomiske vækst i Norge. Det er ret dramatisk, hvad der er udsigt til,« siger Helge J. Pedersen, der er chef-økonom i Nordea.

Også den svenske storbank SEB, har for nylig forudsagt et prisfald på boliger i Norge på 15 procent frem mod 2015. DNB, der er Norges største bank, har derimod mere forsigtigt forudsagt, at priserne kun vil falde med 2,5 procent i hvert af de kommende to år.

Den Internationale Valutafond ( IMF) og nobelprismodtageren Robert Shiller har også flere gange peget på, at det norske boligmarked er præget af en boble, som kan skabe store problemer, hvis den brister.

Prisfaldene på boliger risikerer at svække norsk økonomi så meget, at den norske centralbank, Norges Bank, presses til at sænke renten, vurderer Nordea. Den korte rente i Norge er for tiden oppe på 1,5 procent, hvilket er langt over niveauet hos Den Europæiske Centralbank (ECB) og også herhjemme.

»Men vi venter to rentedyk i Norge til en procent, hvilket også vil svække den norske krone,« siger Helge J. Pedersen, der kun venter en vækst i Norge på lidt over én procent i de kommende år. Det er mindre end herhjemme. Derfor har Danmark for første gang i mange år nu udsigt til at få en større økonomisk vækst, end det stenrige olie- og fjeldland mod nord, der har en velstand, som er tæt ved 50 procent større end herhjemme.