»Out of whack«

Oversættelsen først. »Out of whack« betyder »uden hold i virkeligheden« og er prædikatet, som den amerikanske ekspert i boligpriser – og endnu vigtigere – boligbobler, Robert Shiller hæfter på situationen på det norske boligmarked.

Peter Suppli Benson, Nyhedschef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et boligmarked der de seneste år er drønet mod himlen på en måde, så den danske pendant – dengang i 2000erne – nærmest lignede et lille rejehop i sammenligning. Priserne er altså eksploderet. Det samme er antallet af nybygninger, imens nordmændene bare har stået i stadig længere køer for at få fingre i fast ejendom – til at bo i, eller som spekulationsobjekt. Igen noget vi danskere kendte dengang under opturen.

Den udvikling – og ikke mindst det faktum, at de norske boligpriser steg med 77 pct. fra 2004 og frem til juni 2012 – får Robert Shiller til at ryste på hovedet, mens han leder efter forklaringen. »De lider af en slags storhedsvanvid. De var smarte nok til at sige nej til EU, og de bærer derfor ingen byrde med landene i Sydeuropa. De har olie i Nordsøen, og deres økonomi ser særdeles god ud. Så de tror, de er immune over for alle problemer i verden,« lyder det fra Robert Shiller i det amerikanske finanstidsskrift Barron’s, en vurdering der støttes af Den Internationale Valutafond, IMF, der vurderer, at de norske ejendomspriser er 40 pct. for høje.

Holder Robert Shillers vurdering af situationen i Norge, balancerer nordmændene på kanten af en vulkan, der kan eksplodere når som helst og reelt allerede er i udbrud. Boligpriserne er således begyndt at falde – faktisk de seneste tre månder i træk – hvilket selvfølgelig akkompagneres af klagesange fra boligejere, der enten ikke kan sælge eller ikke kan få den pris, de forventede.

Læg dertil, at en økonomi, der nok er bomstærk på grund af de enorme olieindtægter, men som samtidig er præget af forbrugere, der efter år med massivt privatforbrug pludseligt er blevet ramt af en slags tungsind og nu sidder på både hænder og tegnebog. Det blev yderligere klart tidligere på ugen, hvor nye tal fra Norge viste faldende forbrug og dermed gav endnu flere mindelser om den situation, som vi kender alt for godt fra Danmark.