Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Prisen på både huse og lejligheder faldt en lille smule i september, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Men det er næppe begyndelsen på en ny stor nedtur på det danske boligmarked, som tværtimod er blevet lidt mere solidt gennem det seneste års tid.
Det er storbanken Nordea, der konkluderer dette i en ny prognose, hvor det ordret hedder, at »den igangværende stabilisering bygger på et stærkt fundament, hvor både historisk lave renter og øgede disponible indkomster er med til at sikre den langsigtede holdbarhed«.
»Set i det lys venter vi, at boligpriserne over de kommende år vil stige svagt, især trukket af udviklingen omkring de store byer,« siger cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea.
Den vurdering er Christian Hilligsøe Heinig, som er cheføkonom hos Realkredit Danmark, enig i.
»Der er udsigt til fortsat lave renter og en gradvis bedring af dansk økonomi. Det skaber gode muligheder for, at fremgangen på boligmarkedet fortsætter til næste år,« siger han.
Trods den seneste tids stigende priser er huspriserne på landsplan da også fortsat op mod 20 procent lavere, end da de toppede i sommeren 2007.
Den største trussel mod boligmarkedet er ifølge Nordea en hurtig stigning i renterne. Det gælder især, hvis det sker, uden at beskæftigelsen samtidig også stiger.
Det er dog først helt fremme i anden halvdel af 2015, at Den Europæiske Centralbank, ECB, ventes at begynde at hæve sine renter – i bedste fald. Muligvis vil renten på bygge- og boligobligationer begynde at stige, før ECB sætter renten op.
Men som tingere ser ud lige nu, vil det gå så langsomt, at det næppe kan ryste udviklingen på boligmarkedet, lyder vurderingen i den nye prognose. Her peges der også på, at prisen på huse i Danmark lige siden 1972 er steget i samme takt, som danskernes disponible indkomster.
I perioden fra 2003 til 2007 steg de langt mere end indkomsterne, men dette ekstra hop op er fjernet igen med de senere års prisfald, fremgår det, hvorfor boligpriserne herhjemme ikke skulle være overvurderet på samme måde, som tilfældet er i Norge og Sverige.