Erhvervsminister vil granske kompliceret erhvervsstøtte

Troels Lund Poulsen varsler en revision af den måde, der bliver ydet erhvervsstøtte på i Danmark.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V). Free/Pressefoto, Erhvervsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indsatsen for at støtte erhvervslivet sker via en uigennemskuelig mængde aktører spredt mellem staten, kommuner og regioner.

Det er dyrt i administration, og derfor vil Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) kigge systemet igennem.

En rapport udarbejdet af blandt andre McKinsey viser, at det offentlige bruger 4,7 milliarder kroner om året på erhvervsfremme. Det sker via flere end 250 forskellige aktører.

- 4,7 milliarder kroner er bare et ud af mange tal, for vi har både direkte erhvervstilskud, indirekte tilskud og så videre. Når alle de tal blive lagt sammen, så kommer vi op på et tocifret antal milliarder.

- Det er et stort tal. Derfor skal man også se på, hvordan man får mest muligt ud af pengene. Det er klart, at en af de ting, der giver stof til eftertanke, er, hvor meget der bliver brugt på administration, siger Troels Lund Poulsen.

Rapporten beskriver, at de mange støtteordninger og instanser dækker over 1900 fuldtidsstillinger, og at omkring en femtedel af udgifterne til støtten går til administration.

Samtidig er der mange overlap mellem, hvad de aktører, der står for støtte, laver.

- Analysen er udarbejdet med henblik på, at vi skal lave et mere effektivt system.

- Nu skal vi diskutere, hvordan man gør det. Det vil selvfølgelige også handle om, hvor meget der bliver brugt på administration og ikke mindst hvor mange forskellige puljer, der er nedsat på kryds og tværs hos både stat, regioner og kommuner, siger Troels Lund Poulsen.

Planen for, hvordan systemet bliver gjort mere effektivt vil ifølge ministeren blive præsenteret til foråret i forbindelse med genoplivningen af regeringens varslede 2025 plan.