Dronerne indtager Odense

Industri­robotter og droner skal sætte fart på omstilling af fynsk arbejdsmarked.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige i midten af Danmark skal den fjerde industrielle revolution have sit hovedkvarter. Odense har siden 1990erne satset på robotteknologi, og når byens ellers så traditionsrige industri trues fra alle sider, skal der tænkes nyt for at undgå stagnation.

Odense er en af de byer, der satser bevidst på robotudvikling for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra branchen. I 2016 skal robotmessen »Robobusiness« samle 1.000 deltagere fra Europas robotindustri, opstarts- og videnmiljøer. Allerede nu huser Danmarks tredjestørste by mere end 70 robotvirksomheder med 1.800 medarbejdere, og Syddansk Universitet (SDU) har et robotinstitut.

De seneste ti år er cirka 45 procent af industriarbejdspladserne forsvundet fra byen, og i deres sted skal nu træde moderne, innovative virksomheder, som bruger robotteknologi til at fastholde arbejdspladser. Robotterne skal også sørge for, at der forbliver industriproduktion på Fyn. Og der skal ikke kun fastholdes. Der skal skabes.

»Der er allerede mange arbejdspladser inden for robotteknologi på Fyn. Det skal fordobles eller tredobles frem mod 2020,« siger centerleder Kurt Nielsen fra center for robotteknologi på Teknologisk Institut i Odense.

Plads til flere roboteksperter

Den store satsning på robotteknologi har også betydet, at der skal udvides på Teknologisk Institut i Odense. De udvider således faciliteterne med 70 procent til en total på 2.000 kvadratmeter. Den nye robotinnovationshal, der forventes færdigbygget til sommer, skal ifølge Kurt Nielsen bruges til, at fynske virksomheder og forskere kan udvikle produkter og lære om robotteknologi. Alene på Teknologisk Institut er de gået fra to til 70 ansatte inden for robotteknologi på ti år, og deres håb er, at mange flere fynske virksomheder vil blive dygtigere til at få robotterne ind i produktionen.

Det odenseanske robotfællesskab inkluderer også det regionale universitet SDU. Her arbejder man i samarbejde med virksomheder på at udvikle robotløsninger, der kan bruges både i privat og offentlig regi, og der bliver også uddannet unge mennesker specifikt som civilingeniør i Robotteknologi. Til efteråret åbner en ny uddannelse i droneteknologi, og den har Kasper Hallenborg, der er lektor og ph.d. i robotteknologi på SDU, store forventninger til.

»Droner er et område, hvor Danmark for alvor kan blive firstmover, hvis vi rykker nu. Det har potentiale til at blive en kæmpe industri, og vi skal være i førertrøjen,« siger Kasper Hallenborg.

EU vurderer, at droner om ti år vil være en industri med en omsætning på 112 milliarder kroner, så der er mulighed for at lave penge og job på de flyvende robotter, hvis Odense tænker og handler hurtigt.