Den store skattestrid i blå blok

Der er udsigt til et større slagsmål om topskatten, hvis blå blok vinder næste folketingsvalg. Konservative og Liberal Alliance (LA) står noget nær urokkeligt fast på, at topskatten på 15 procent skal ned. Det er en afgørende politisk mærkesag, som begge partier profilerer sig højlydt på igen og igen.

Foto: Keld Navntoft.
Læs mere
Fold sammen

Omvendt har Venstre slået fast, at de ønsker lavere skatter i bunden, så den økonomiske fordel ved at komme i arbejde vokser. Dansk Folkeparti har også pure afvist, at der skal pilles mere ved topskatten, som er blevet sænket en del gennem flere år.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, ser helst lavere skatter til alle lønmodtagere, og ikke kun hos de mest vellønnede. Ledelsen i Venstre frygter, at en lavere topskat vil åbne for skræmmekampagner fra Socialdemokraterne. Samtidig ønsker Lars Løkke Ramussen ikke, at Dansk Folkeparti kommer med meget bastante afvisninger inden et valg, så det senere kan blive svært at nå et kompromis.

Venstre skal med andre ord holde alle døre åbne og ikke træde vennerne i blå blok for hårdt over tæerne.

Der er dog kommet forsigtige signaler fra toppen i Venstre, der kan tolkes som en lille åbning mod LA og K. Venstres næstformand, Kristian Jensen, sagde i december sidste år til Berlingske Business, at »alle regeringer siden Poul Schlüters (K) tid har været nødt til at sænke topskatten af hensyn til Danmarks konkurrenceevne.«

»Det kan en kommende regering meget vel også komme til,« sagde Kristian Jensen, der hurtigt derefter understregede igen, at partiets absolutte topprioritet er en reform, der letter skatten i bunden.

Både LA og Konservative er tilbageholdende med ultimative krav, men begge partier vil gå målrettet efter en lavere topskattesats, hvis de sidder med de afgørende mandater.

Mange topledere i dansk erhvervsliv er usikre på, hvad en borgerlig regering kan levere på skatteområdet, da det kræver velvilje fra Dansk Folkeparti, som omvendt ønsker en fortsat voksende offentlig sektor med fokus på ældrepleje og sundhed. De tvivler på, at der bliver plads til markante lettelser i personskatten, hvis Dansk Folkeparti står fast på partiets lange liste med nye og dyre velfærdsinitiativer.

Under den tidligere VK-regering afviste Dansk Folkeparti også lettelser i topskatten. Dengang blev der alligevel enighed om at fjerne mellemskatten og forhøje indkomstgrænsen for topskatten. Vejen til enighed kom under den forhenværende VK-regering ofte i stand ved at give Dansk Folkeparti indrømmelser inden for værdipolitikken. Det kan meget vel blive gentaget efter en eventuel blå valgsejr.

Både de Konservative og Liberal Alliance kan formentlig acceptere nye stramninger af udlændingepolitikken, hvis det er prisen for betydelige skattelettelser. En strammere retspolitik kan muligvis også gøre Dansk Folkeparti mere kompromisvilligt inden for den økonomiske politik.

Det er dog svært at se en total afvikling af topskatten i næste valgperiode med et stærkt Dansk Folkeparti, der igen og igen har afvist skattekravene fra LA og K. Omvendt er det også svært at se, at Liberal Alliance og Konservative kan leve med slet ikke at få indrømmelser. Så kampen om topskatten bliver hård, og den sandsynlige udgang er et kompromis, hvor alle får lidt, og topskatten lettes en smule – endnu en gang.