Byggemarkedskæde kæmper mod affaldsgebyr

Forskellige regler i forskellige kommuner gør det ualmindeligt svært for byggemarkedskæden Jem & Fix, når de prøver slippe for affaldsgebyrer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Massevis erhvervsdrivende har siden nytår kæmpet med kommunerne om fritagelse for gebyrer for adgang til de kommunale genbrugspladser. Affaldspladser de ikke bruger, vel at mærke.

Samme kamp står på i byggemarkedskæden Jem & Fix og med 76 afdelinger fordelt over hele landet har det vist sig at være lidt af en mundfuld.

Læs også:


Ansøgnings-storm om fritagelse for affaldsgebyr

Minister vil revurdere omstridt affaldsgebyr

- Vi har forsøgt at søge fritagelse for affaldsgebyr i de fleste af vores butikker, da vi har en aftale med Marius Pedersen om indsamling og bortskaffelse af affald. Desværre uden større held, for reglerne tolkes åbenbart meget forskelligt for kommune til kommune, siger adm. direktør i Jem & Fix, Svend Pedersen

Forskellige tolkninger

I mange kommuner er det slet ikke lykkedes. Og de få steder i landet, Jem & Fix har fået fritagelse for at betale gebyret, gælder fritagelsen kun for 2010. Allerede i 2011 skal kæden søge igen.

- Vi er mødt mange forskellige argumenter og grunde til, at vi ikke kan blive fritaget. Bl.a. at vi skal dokumentere vores affaldsfraktioner fem år tilbage, eller at hvis vi har brændbart affald eller deponeringsaffald, så kan vi ikke forvente fritagelse. Det føles, som om vi hele tiden løber panden mod en mur,” siger Svend Pedersen i en pressemeddelelse.

I Dansk Erhverv kalder man reglerne en ”stor gene” for virksomhederne og opfordrer til, at de bliver afskaffet.

- Det er utroligt, at det skal være så svært for virksomhederne at slippe for at betale gebyr for noget, de ikke bruger. Danmark har 98 kommuner, og der er derfor i princippet mulighed for 98 forskellige ordninger for fritagelse for affaldsgebyret. Hvor er virksomhedernes retssikkerhed henne?, siger Josefine Thrane Sletten, som er chefkonsulent i Dansk Erhverv.