Business Update Søndag: Ambitiøse akademikere og iværksættere og elkrak

Læs mere
Fold sammen

God søndag morgen

I tusindvis af danske hjem har lørdagens store samtaleemne været optagelsen af unge på de videregående uddannelser. Og det er godt at uddanne sig, for det er de veluddannede, der er de største vindere i jobopsvinget efter finanskrisen. Vi kunne i denne uge fortælle, at akademikerne for alvor er begyndt at indtage arbejdsmarkedet. Sidste år blev en tredjedel af alle nye job besat af personer med lang videregående uddannelse, selvom den gruppe kun udgør 12 pct. af arbejdsstyrken.

Og ambitionerne blandt især unge økonomer og jurister er tårnhøje. Onsdag kunne vi gengive en analyse fra fagforeningen Djøf, der viser, at otte ud af ti unge økonomer og jurister ønsker at blive leder i løbet af karrieren. Omvendt fremgår det, at jo længere man har været på arbejdsmarkedet, des mindre er interessen for at tage lederansvar. Det er der forskellige forklaringer på - og én af dem gav vores souschef på Berlingske Business, Mikael Hjorth i sin blog: Dårlige chefer får måske nogle til at tænke: »Sådan et røvhul skal jeg i hvert fald aldrig være«

Mens mange unge nu skal i gang med en lang uddannelse, er der en gruppe af interessante og entreprenante erhvervspersoner, som i den forgangne uge har gjort sig bemærket på forskellige vis.

Vi har blandt andet skrevet om Ole Kristoffersen og Steen Skallebæk, som står bag Lagkagehuset, og som til vinter åbner deres første butik i hjertet af London - dog med den udfordring, at briterne har vanskeligt ved at udtale navnet. Rigtig mange af vores læsere var interesseret i, hvordan Lagkagehuset har løst navneproblemet i England, og det kan du læse eller genlæse her.

Vi har også fortalt om fitness-iværksætteren Rasmus Ingerslev, som var med til at stifte fitness.dk og Fresh Fitness, og som sammen med gamle kendinge nu starter endnu en fitness-kæde under navnet Repeat.

Og så fik vi et helt specielt indblik i den virtuelle virkelighed, da vores reporter Michael Alsen besøgte den 33-årige Julie Heyde, der er medstifter af VRUnicorns, som er en af de førende spiludviklere til den overvældende virtual reality-teknologi. Kom med til selfietennis på den virtuelle bane.

Blandt ugens iværksætter-vindere var også Christian Legêne og Peter Michael Oxholm Zigler, som etablerede Autobutler.dk for seks år siden, med det formål at formidle kontakt mellem bilejere og værksteder på nettet. Indtil videre har butikken givet underskud, men onsdag overraskede de alt og alle, da den franske bilgigant PSA med Citroën og Peugeot investerede 223 mio. kr. i det lille danske foretagende.

I de mere klassiske erhverv har vi i løbet af ugen beskæftiget os med en stribe danske familieejede forlystelsesparker. Vi har blandt andet været i Fårup Sommerland og i den kommende uge går vi bag om Knuthenborg Safaripark på Lolland.

Men det er ikke kun de fornøjelige historier, der har præget Berlingske Business. I løbet af ugen har vi ad flere omgang beskrevet, hvordan krakket i elpriserne har ramt energiselskaberne og private vindmølle-investorer. Der er blevet investeret stort i forventning om rekordhøje elpriser. Men det er gået stik modsat, og der er ikke udsigt til bedring.

I den kommende uge begynder sommerferiesæsonen at gå på hæld. Der kommer så småt gang i hjulene, og i slutningen af ugen begynder regnskabssæsonen med halvårstal fra blandt andre DONG Energy, transportkæmpen DSV og Novo Nordisk. Læs med på business.dk og god søndag.

Sonny Wichmann, jourhavende