Bernstein: Hold igen på finanspolitikken

Nationalbanken forventer tilbagegang i produktionen i resten af 2011. Bankdirektøren opfordrer politikerne til at føre en tilbageholdende finanspolitik.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein opfordrer til finanspolitisk tilbageholdenhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nationalbanken fremlagde torsdag morgen sine vurderinger af dansk og international økonomi, og der var ikke lutter gode nyheder. Banken forventer nemlig fortsat dyk i produktiviteten i Danmark resten af 2011, og bankdirektør Nils Bernstein opfordrer derfor politikerne til at føre en forsigtig finanspolitik.

"For at sikre en langvarig og holdbar fremgang er det vigtigt, at stigningen i arbejdsudbuddet og produktionskapaciteten kan følge med den ventede stigning i den private efterspørgsel. Ud fra et forsigtig-hedshensyn bør der derfor fortsat planlægges en tilbageholdende fi-nanspolitik for de kommende år. Behovet for en konsolidering af de offentlige finanser taler ligeledes for en forsigtig finanspolitik," siger han i en kommentar til rapporten.

Han lægger især vægt på danskernes forbrug, der ikke har taget ordentligt fart. Danskerne sparer nemlig i stedet op, og det gør, at opsvinget først kan forventes efter nytår og i årene derefter, skriver banken i sin rapport.

"Ingen kan sige med sikkerhed, hvornår vendingen i forbruget og investeringerne vil indtræffe. Men det store opsparingsoverskud i den private sektor udgør en stor opdæmmet købekraft. Et så stort overskud kan hurtigt blive omsat i øget forbrug og øgede investeringer, hvis der kommer et positivt omslag i husholdningernes og virksomhe-dernes forventninger. Det så vi eksempler på efter de to lavkonjunkturer i begyndelsen af 1980'erne og 1990'erne," siger nationalbankdirektør Nils Bernstein.