Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Solen skinnede over Skive Kaserne på flagdagen den 5. september i år, og blandt gæsterne til dagens ceremoni stod Birgitte Butzkowsky og smilede for sig selv. For første gang i otte et halvt år hørte hun endelig en chef i militæret sige de ord, som hun vidste betød så meget for hende selv og hendes forældre.
Foran hende og andre pårørende til Danmarks tre første faldne soldater i Afghanistan stod chefen for Ingeniørregimentet, oberst Christian Arildsen, og rensede soldaterne for medansvar til den ulykke, som kostede dem livet.
»Han lagde virkelig kraft i ordene. Det var tydeligvis noget, som skulle siges, så der ikke var plads til tvivl. Det var rart og bevægende at overvære, især for mine forældre,« fortæller Birgitte Butzkowsky.
Den 6. marts 2002 omkom hendes lillebror, Thomas Butzkowsky, i en missilulykke ved Kabul, Afghanistans hovedstad. To andre danske soldater, Kim Carlsen og Brian Andersen, samt to tyske soldater mistede også livet, og otte andre blev såret. I de efterfølgende år hed det sig, at soldaterne var medskyldige i deres egen død. Det havde daværende forsvarschef Jesper Helsø slået fast ved præsentationen af en undersøgelsesrapport om ulykken i december 2002. Forsvarets øverste chef sagde dengang, at ulykken var sket, fordi soldaterne havde handlet »uden omtanke og sund fornuft«. Han henviste bl.a. til, at soldaterne havde hamret med en hammer ned i sprænghovedet på et gammelt missil.
Tidligere i år genåbnede Berlingske Tidende imidlertid sagen og rekonstruerede ulykkesforløbet. Vi kunne dokumentere, at undersøgelsesrapporten dengang - stik imod forsvarschefens anklage - rensede de danske soldater for medansvar for de hændelser, som førte til ulykken; det var alene tyske soldater, som havde slået med en hammer i sprængstoffet og fremkaldt den dødbringende eksplosion.
Soldater uden skyld
Efter Berlingske Tidendes rekonstruktion fandt regimentchef Christian Arildsen de gamle sagsakter frem for at undersøge sagen nærmere. Han fortæller i dag, at han nåede frem til akkurat samme resultat: De danske soldater var uden skyld.
Æresoprejsningen er dog kun sket på regimentsniveau. Socialdemokraterne har krævet, at det også bør ske fra øverste hold. Men Forsvarskommandoen afviser konsekvent at kommentere sagen, og forsvarsminister Gitte Lillelund Bech vil heller ikke korrigere den tidligere forsvarschef, hvis udlægning af sagen i årevis var med til at sværte tre faldne soldaters eftermæle og deres kollegers faglighed - stik imod sagens fakta.
Det er en udbredt opfattelse i Forsvaret, at forsvarschefen dengang valgte at give de danske soldater et medansvar for ulykken for ikke at lægge sig ud med Danmarks tyske samarbejdspartner i Afghanistan. Det tyske militærs anklagemyndighed har siden fastslået, at to tyske soldater var direkte skyld i ulykken, og at en tysk officer havde eneansvaret for arbejdet. Ingen danske officerer eller soldater kunne derfor anses for at være medansvarlige.