Københavns Politi sigter ikke Naser Khader for besked til kvindelig imam

Naser Khaders advokat bekræfter, at politiet har valgt ikke at sigte Naser Khader i sagen om en besked til imam Sherin Khankan, hvor han fortæller, at han ligger inde med 17-18 år gamle billeder af hende. Ifølge juraprofessor var beskeden ellers på kant med straffeloven.

Fotocollage af Sherin Khankan og Naser Khader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen og Anne Bæk

Københavns Politi vil ikke sigte det konservative folketingsmedlem Naser Khader for trusler mod imam og leder af Exitcirklen Sherin Khankan. Politiet indledte i foråret 2018 af egen drift en efterforskning, da det kom frem, at Khader havde sendt Sherin Khankan en besked, der af hende blev opfattet som truende.

»Ja, jeg kan bekræfte, at straffesagen er afsluttet. Det orienterede politiet os om i sidste uge,« siger Heidi Højmark Helveg, der er advokat for Naser Khader.

Sagen begyndte oprindeligt i november 2017 efter et forløb, hvor Khader og imamen var i skarp offentlig debat om, hvorvidt det offentlige skulle støtte Khankans organisation, Exitcirklen, økonomisk.

Den 16. november 2017 sendte Khader en privat besked via Messenger til Sherin Khankan, hvor han beder Sherin Khankan om at »lade være med at lyve« om, at han angiveligt skulle have friet til hende, da de datede tilbage i 1999. I samme besked skrev han også, at han er i besiddelse af 17-18 år gamle billeder af hende, som hun sendte til ham, mens de var i et forhold i perioden 1999-2000.

»Har jeg friet til dig? Hvornår? Hvorfor lyver du? Jeg har dokumentation på det modsatte. Men jeg har valgt ikke at fortælle det til nogen. Jeg har ikke fortalt eller vist nogen de søde beskeder og fotos, du sendte til mig – fra før vi blev uvenner på Radikales Landsmøde om sharia-resolutionen,« skriver Naser Khader i sin besked og fortsætter:

»Jeg fandt en hel del i kassen i går, bl.a. fotos, vi tog sammen i Lund i år 2000, og et modelfoto, du sendte til mig i 1999. Gider du holde op med at lyve?«

Til Berlingske afviste Naser Khader i 2017, at han ikke ville bruge billedmaterialet mod Sherin Khankan, fordi »det er privat«.

»Jeg minder om, at jeg har skrevet en privat besked til Sherin og dermed umuligt kan have videregivet noget som helst til nogen andre end hende og har heller aldrig haft intention om det,« skriver han til avisen.

Besked er på kant med straffeloven

Selv mener Sherin Khankan, at beskeden var et forsøg på at true hende til tavshed, fordi billederne var af »dyb personlig og privat karakter«.

Den vurdering var professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller ikke uenig i. Han har tidligere sagt til Berlingske, at Naser Khaders besked kunne være på kant med straffeloven, fordi det er »klart strafbart« og i strid med straffelovens paragraf 264 d at videregive dybt personlige og private billeder.

Professoren fortalte i samme ombæring til Berlingske, at Naser Khader kunne have begået noget ulovligt ved at true med at bruge billederne, fordi det ifølge straffelovens paragraf 266 er muligt at blive straffet med bøde eller fængsel, hvis man »truer med at foretage en strafbar handling«.

Injuriesag kører fortsat

Den vurdering er Heidi Højmark Helveg dog ikke enig i, og hun siger, at det nu ikke længere kun er hendes, men også politiets vurdering, at Naser Khader intet forkert har gjort.

»Naser Khader er blevet afhørt i sagen, men nu er politiet kommet frem til, at man ikke ønsker at rejse en sigtelse. Naser Khader har ikke på noget tidspunkt været sigtet efter straffeloven,« siger Heidi Højmark Helveg.

Konflikten mellem Naser Khader og Sherin Khankan er dog ikke endeligt afsluttet, for Exitcirklens leder har også anmeldt Naser Khader for injurier mod hende, fordi han – ifølge hende – siden 2002 har »ført hetz« mod hende med »løgne« om, at hun er en farlig islamist. Naser Khaders påstande har ifølge Sherin Khankan haft store konsekvenser for hende og hendes familie, og derfor har hun valgt at anlægge sag.

Injuriesagen er endnu i sin spæde start, og derfor har Heidi Højmark Helveg ikke nogen kommentarer til den.

»Der er ikke så meget at sige endnu. Jeg forventer selvfølgelig, at Naser Khader bliver frifundet, men det er op til retten at vurdere,« siger Heidi Højmark Helveg.