Bertel Haarder: Lægerne må rette ind

Lægerne vil gerne forbedre vagtlægeordningen, men de stejler fuldstændigt over at skulle underkastes Danske Regioners ledelse. Men lægerne må ikke sidde som en prop i en flaske og bremse de forbedringer af vagtlægen, som alle efterlyser og er enige om, siger sundhedsministeren.

Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lægerne bør skrue ned for katastroferetorikken, føje sig for flertallet og gøre det, som er bedst for sundhedsvæsnet og de akut syge danskere. Sådan lyder det fra såvel sundhedsminister Bertel Haarder (V) som Danske Regioners formand Bent Hansen (S), som svar på, at de praktiserende læger truer med at vende ryggen til den nye og forbedrede vagtlægeordning, som regeringen præsenterer i dag.

Lægerne vil gerne forbedringerne og er enige i de konkrete forslag om, at der skal være et landsdækkende nummer til ordningen, at sygeplejersker skal aflaste lægernes arbejdsbyrde i vagtlægekonsultationerne, og at vagtlægen skal knyttes tættere til resten af akutsystemet. Men de stejler som en vild hest over udsigten til, at vagtlægeordningen – som lægerne selv har drevet siden 1992 – skal lægges ind under Danske Regioners ledelse.

Argumentet for at gøre dette er bl.a., at regionerne driver hele det resterende akutsystem og derfor bør lægevagten også ledelsesmæssigt ligge under regionernes ansvar. Sundhedsminister Bertel Haarder (V) appellerer kraftigt til lægerne om at besinde sig:

- Jeg har tænkt mig at drøfte det grundigt med lægerne, og jeg håber at vi kan tale os frem til en løsning som gør, at vi får en enhedsorganisation. Jeg vil ikke true med noget, men jeg håber, at argumenterne er så stærke, at vi kan blive enige. Det handler jo ikke om ideologi eller principrytteri. Det handler om noget såre praktisk - nemlig at borgerne skal have ét telefonnummer og et sted at gå hen i en organisation som skal sikre danskerne den bedste akutbehandling, siger ministeren.

Han siger, at det haster med at få fordelt en ekstra pose penge til område og få indført de forbedringer i akutsystemet, som et ekspertudvalg under regeringen kommer med anbefalinger til i dag. Og at hvis lægerne nedlægger veto, kan det gå forsinke den proces, der skal gavne de akut syge danskere:

- De 600 mio. kr. skal være forhandlet på plads inden 1. januar, altså om halvanden måned. Derfor er der ingen tid at spilde, vi skal have forhandlet akutberedskabet på plads hurtigst muligt. Jeg håber ikke, at Lægeforeningen vil være en prop i flasken der forhindrer det, som er så indlysende rigtigt.

Formand for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Henrik Dibbern, advarer om, at regionerne vil få problemer med at rekruttere nok læger til vagtlægeordningen, hvis den tages fra lægerne og lægges ind under Danske Regioner.

Den trussel giver regionernes formand, Bent Hansen, ikke meget for. Han ser det som ren retorik i forbindelse med de forhandlinger om en ny overenskomst mellem PLO og regionerne, som har ligget i noget nær koma i over et år, men netop er blevet genoptaget og i disse dage skal forhandles på plads:

- Jeg nægter at tro på, at lægerne vil vende vagtlægeordningen ryggen. Der er en overenskomstforhandling i gang, så jeg ser den udmelding som en del af den forhandlingsretorik, der altid vil være. Jeg er sikker på, at deres nøglerolle som gatekeepere i sundhedsvæsenet er så afgørende for de praktiserende læger, at de vil vælge at spille med, siger Bent Hansen.