»Lemmy« er død

Motörheads sejlivede frontmand er død efter kort tids kræftsygdom. Han nåede akkurat at blive 70 år.

Ian »Lemmy« Kilmister, der gennem cirka 40 år har været den rå forsanger i det engelske band Motörhead, nåede lige at blive 70 år, inden han fik konstateret kræft og døde kort tid efter. Foto: Salvatore Di Noppi/EPA Fold sammen
Læs mere

»We are Motörhead – we play rock n’roll«. Med disse ord begyndte Ian »Lemmy« Kilmister ofte koncerterne med det hårdtslående engelske orkester Motörhead gennem deres 40-årige virke. Nul nonsens – bare hårdt og lige på. Det var mandens credo fra dag ét. Han var ude i rockens hellige ærinde og var en stor inspiration for for eksempel Metallicas Lars Ulrich og Foo Fighters’ Dave Grohl. Men disse opkomlinge nåede dog ikke »The Lemster« til toppen af cowboystøvlerne, når det kommer til rendyrket no bullshit-attitude.

For få – hvis nogen - har som »Lemmy« personificeret rock n’roll. Han ikke bare spillede den. Han levede den fuldt ud. Han var stamgæst ved rockens store tag-selv-bord. Gearede sjældent ned. Særligt når der var Jack Daniels med cola, amfetamin og kvinder på menuen tog han i perioder for sig af retterne. Så ivrigt, at det egentlig er en gåde, at manden rundede de 70 år på juleaftensdag i år.

Men han var hårdhudet ligesom sin musik. I den fantastiske dokumentarfilm »Lemmy« fra 2010 udtaler en fan, at »man kunne kaste en atombombe, og de eneste, som ville overleve, er »Lemmy« og kakerlakkerne«. Meget sigende billede.

To dage efter sin runde fødselsdag fik han en kræftdiagnose. Og et par dage senere var det slut. Det var dermed ikke direkte den hårde livsførelse, der fik bugt med »Lemmy«, men canceren. Verden er hermed blevet en sand rockoriginal mindre.

I den brede offentlighed huskes han nok primært for hittet »Ace Of Spades« og for sin larger than life-persona. Men musikken, han efterlader sig, stikker bestemt ikke op for bollemælk. Den er lige så sejlivet og inspirerende som manden selv.

Så lad os ære hans minde ved at smide rå-tonsende og uslebne rockdiamanter som »Overkill«, »Bomber« og det sublime livealbum »No Sleep ’Till Hammersmith« på stereoen og klem volumen op på maks. Det ville »Lemmy« have sat pris på.