Kongen af Nederlandene fylder 50: »At komme til Danmark er som at komme hjem«

Kong Willem-Alexander er populær, men han står også vagt om kongefamiliens privatliv.

Hollands kong Willem-Alexander fylder 50 år. Fiti: Marco de Swart/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dronning Margrethes gudbarn, Willem-Alexander, konge af Nederlandene, bliver 50 år i den 27. april 2017.

Da kongen var på officielt besøg i Danmark for to år siden, mindede han i sin tale under gallamiddagen netop om, at han har kendt vores dronning hele sit liv, for hun var gudmor ved hans dåb i Sankt Jakobs Kirke i Haag for næsten 50 år siden.

»At komme til Danmark,« sagde han, »er som at komme hjem.«

Willem-Alexander blev født i Utrecht som »prins van Oranje«. Han er ældste søn af dronning Beatrix og prinsgemalen, den tyskfødte diplomat Claus von Amsberg. Willem blev kronpris, prins af Oranje, da hans mor besteg tronen 30. april 1980, og han efterfulgte hende 30. april 2013, da dronning Beatrix abdicerede.

Samtidig blev han den første mandlige monark i Nederlandene siden Willem III døde i 1890.

Efter endt skolegang gjorde han tjeneste i den kongelige hollandske marine, og siden læste han bl.a. historie ved universitetet i Leiden. I februar 2002 blev han gift med agentinskfødte Máxima Zorreguieta Cerruti i Nieuwe Kerk i Amsterdam, som han betragter som sit livs gave.

Den bankuddannede Máxima er udover argentisk også af spansk-baskisk, portugisisk og italiensk afstamning. Hendes fars rolle under det argentinske militærdiktatur gav anledning til diskussion ved ægteskabets indgåelse. Parret har tre døtre, prinsesserne Catharina-Amalia, Alexia og Ariane.

Willem-Alexander er en populær konge i Nederlandene, og siden han blev gift, har han stået vagt om familiens privatliv. Siden 2005 har man i Nederlandene haft et regelsæt, med henblik på at balancere, at den kongelige familie skal stå til rådighed for offentligheden og pressen samtidig med, at familien har behov for et privatliv.

Regelsættet består af to grundregler:

1) Det er altid tilladt at tage billeder af kongehusets medlemmer under udførelse af deres officielle pligter.

2) Ved andre lejligheder, som f.eks. private ferier, arrangeres en fotografering, hvorefter medlemmerne af kongehuset forventer at få lov at være i fred for fotografer og journalister.

Under en skiferie i Argentina blev der alligevel taget billeder efter den officielle fotografering, bl.a. af en fotograf fra nyhedsbureauet Associated Press (AP). Flere billeder blev offentliggjort og flere havnede i hollandske aviser og blade. Kongehuset lagde sag an mod AP - og vandt.

Willem-Alexander trak en streg i sneen, og det ser ud til, at den virkede.