Belgisk konge udveksler gaver med dronningen på Amalienborg

Foran venter det belgiske kongepar to dage med et tætpakket program i Danmark.

Med rød løber og den kongelige livgarde på plads trådte Belgiens kong Philippe ud på den røde løber ved Vilhelm Lauritzens Terminal i Københavns Lufthavn til tonerne af de to landes nationalmelodier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det belgiske kongepar er tirsdag ankommet til Danmark på et to dage langt statsbesøg sammen med et følge på syv ministre og en lang række virksomheder.

Med rød løber og den kongelige livgarde på plads trådte kong Philippe og dronning Mathilde ud på den røde løber ved Vilhelm Lauritzens Terminal i Københavns Lufthavn til tonerne af de to landes nationalmelodier.

Klar stod både dronning Margrethe og hendes to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, med hver deres hustru, kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

Foran det belgiske kongepar venter to dage med et tætpakket program.

Besøget har til formål at styrke båndet mellem Belgien og Danmark, og fokus vil blandt andet være på bæredygtig udvikling, vedvarende energi, sundhed og transportlogistik.

Men først skal kongeparret bydes velkommen på Amalienborg Slot, hvor de også tager deres afsked torsdag morgen.

I to åbne kareter er de blevet eskorteret til hjertet af København af Gardehusarregimentets hesteskadron.

Her venter både det traditionsrige familiefoto, hvor de royale familier stiller op til at få taget officielle billeder, og udveksling af gaver mellem monarkerne.

Det er ifølge Politikens navneredaktør, Peter Thygesen, ofte dronning Margrethe, der selv finder på gaverne. Den danske regent har ifølge redaktøren tidligere givet hendes egne malerier.

Hele seancen finder sted i Christian VII's palæ.

Efterfølgende skal kongeparret både hilse på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Pia Kjærsgaard (DF), der er Folketingets formand, inden den tirsdag aften står på stor gallataffel på Christiansborg.

Onsdag skal kongeparret på en række erhvervsbesøg sammen med kronprinsparret, inden et arrangement på Den Sorte Diamant om aftenen.

Det er kong Philippe og dronning Mathilde, der er værter for arrangementet og en efterfølgende middag.

Torsdag afslutter kongeparret statsbesøget med at signere ruder med en diamant.

Det er en 175 år gammel tradition i det danske kongehus, Winston Churchill er blandt de statsoverhoveder, der tidligere har skrevet sit navn.