En dygtig kartoffel

60 år. Rigmanden Lars Tvede har en ny kæreste, en tusind kvadratmeter skihytte i Schweiz, et trecifret millionbeløb på bankkontoen og skriver anmelderroste bøger

Forfatter og iværksætter Lars Tvede fylder 60 år d. 26. februar.  Foto: Niels Ahlmann Olesen  Fold sammen
Læs mere

Finansanalytiker, gulddreng, forfatter, venture- og ejendomsinvestor, skiløber, dykker og bueskytte – rigmanden og tænkeren Lars Tvede lever et misundelsesværdigt liv. Lidt heldig har han selvfølgelig været, men først og fremmest dygtig og arbejdsom fra han opbyggede sit investeringsselskab Beluga og til i dag, hvor han suser rundt og finder nye investeringsmuligheder sammen med den danske finansmand Peter Warnøe. De to har senest sat penge i et online tatoveringsfirma Tattoodo.

I efteråret breakede nyheden om Lars Tvedes nye kæreste, formanden for partiet Nye Borgerlige, Pernille Vermund. De mødtes, da hun rejste til Schweiz, hvor han bor, for at studere det politiske system. Et system, som Lars Tvede er vild med på grund af den lille offentlige sektor, nærheden mellem landets få politikere og borgere og manglen på regelrytteri og topstyring.

Hvad kan Danmark lære af Schweiz?

Lars Tvede og Pernille Vermund er stadig sammen, kunne man forstå på Børsens reportage forleden fra ski- og rigmandsparadiset Verbier i Schweiz, hvor avisens udsendte stødte ind i hendes børn hjemme hos Tvede. Nu må vi bare håbe, at ungerne ikke får fingre i de armbrøster, som Tvede poserede med i kælderen til ære for fotografen. Af samme reportage kan man i øvrigt forstå, at Lars Tvede er en uformel mand, der konsekvent omtaler sin seneste samarbejdspartner, Peter Warnøe, som »spaden«.

Lars Tvede fik sit store gennembrud som forfatter og tænker med bogen »Det kreative samfund« i 2013, hvor han gennemhuller eksisterende udviklingsteorier, der handler om klima og naturressourcer som katalysatorer for civilisationens udvikling. Lars Tvede argumenterer for, at det er kreativitet, der driver værket. Lige nu arbejder han på en bog om iværksætteri sammen med en anden guldfugl, Mads Fauerholt-Jørgensen, som står bag Nova Founders Capital. Lars Tvede er forfatter til i alt 14 bøger om bl.a. digital broadcasting, marketingstrategi, fremtiden, iværksætteri, konjunkturcykler, børshandel, kreativitet og politik, der tilsammen er trykt på 11 sprog.

Lars Tvede kalder til opgør

Lars Tvede har ikke fået tingene foræret. Som barn i rækkehuset i Holte tjente han lommepenge som hundelufter og cykelbud og siden butiksassistent, arbejdsmand, plejehjemsassistent og mejerist.

Efter gymnasiet gik han på Landbohøjskolen og købte en vingård i Sydspanien sammen med en ven. Halvvejs inde i studiet begyndte han at læse på CBS og dimitterede fra Landbohøjskolen i 1981 og CBS i 1982. Kort forinden fik han job i Landbrugsraadet, og parallelt blev han ekstern lektor i økonomi på Landbohøjskolen. Siden startede han en stribe virksomheder inden for satellitkommunikation, mobile medier, internet-infrastruktur, ejendomsudvikling og finansvæsen.

I 2001 stiftede han sit investeringsselskab for egne penge og forvandlede på mindre end ti år 20.000 schweizerfranc og en personlig bankgaranti til en formue på 50 millioner schweizerfranc – et afkast på ca. 25.000 pct.

Selv Lars Tvedes datter, Sophie, er iværksætter som sin far. Hun startede sit hårelastikfirma, da hun begyndte på universitetet. To år senere vandt hun Forbes 30 under 30 Europe prisen og rundede 120 ansatte som 23-årig. Lars Tvedes anden datter, Louise, er 18 år og læser business og management.