Barfoed efter politik

Efter 14 til tider turbulente år i politik har de Konservatives tidligere Lars Barfoed fundet sig til rette og begynder snart som direktør i kommunikationsbureauet Primetime. 4. juli bliver han 60 år.

Lars Barfoed kalder det »ærgerligt« ikke at bliv genvalgt i 2015, men til gengæld var det let for ham at vende tilbage til det private. I dag rådgiver han virksomheder i forhold til det politiske landskab. Arkivfoto: Claus Bech/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af de billeder, der står stærkt tilbage fra Lars Barfoeds politiske liv, er håndtrykket med Margrethe Vestager. Under valgkampen i 2011 indgik Lars Barfoed, de Konservatives daværende formand, og de Radikales daværende politiske leder, en alliance om at bryde 2000ernes blokpolitik.

Aftalen forseglede de på forsiden af Berlingske og med Bagsværd Sø som et blødt, grønt bagtæppe.

Lars Barfoed lagde hånden dér, hvor hans socialkonservative hjerter banker, men vælgernes reaktion var hård. De Konservative gik ved valget tilbage fra 18 til otte mandater. I 2014 måtte Lars Barfoed overdrage formandsposten til Søren Pape Poulsen, og i 2015 blev han ikke genvalgt.

I stedet søgte han tilbage til den private sektor, hvor han siden har etableret sig som politisk og strategisk rådgiver. 1. august tiltræder Lars Barfoed som ny public affairs-direktør i Primetime, der er et af landets største kommunikationsbureauer.

I morgen fylder han 60 år. Og trods sin fredsommelige facon kan han se tilbage på 14 - til tider turbulente - år i dansk politik.

Lars Barfoed er uddannet cand. jur. og skiftede i 2001 posten som direktør i Finansrådet ud med en plads som folketingsmedlem.

2005-2006 var han familie- og forbrugerminister, indtil Dansk Folkeparti væltede ham. Årsagen var, at DRs program Kontant havde afsløret, at en dansk grossist havde solgt bunker af gammelt kød, uden at fødevaremyndighederne havde opdaget det.

Lars Barfoed lagde ikke skjul på sin bitterhed over for DF, som han havde lavet al politik med, og som han kaldte »hyklerisk«. Han arbejdede sig op igen som først gruppeformand, så transportminister og derefter justitsminister. I 2011 overtog han formandskabet fra Lene Espersen, der ikke kunne komme ud af det frie fald, som hendes aflysning af et arktisk topmøde havde skabt.

Tre år senere faldt Lars Barfoed også.

Han er vokset op i et borgerligt hjem på Frederiksberg. Og hans store forbillede er John F. Kennedy, og USAs tidligere præsident har fulgt ham fra kontor til kontor i form af en sort-hvid plakat.

Når Lars Barfoed beskrives, lyder det typisk, at han er seriøs og ordentlig. Han er beskrevet som »en, som man kan betro sin tegnebog«. Det er også bemærket, at Lars Barfoed ikke ligefrem er sprælsk - selv om han har optrådt på et konservativt landsråd som en af snobberne fra »Rytteriet«.

Lars Barfoed kalder det »ærgerligt« ikke at bliv genvalgt i 2015, men til gengæld var det let for ham at vende tilbage til det private. I dag rådgiver han virksomheder i forhold til det politiske landskab. Hvis en virksomhed f.eks. ser et lovforslag som problematisk, peger han på, hvilke politikere de kan forsøge at få i tale og hvilke argumenter, de kan bruge. Nogle gange er hans råd blot, at de må acceptere, hvordan landet ligger.

Lars Barfoed er gift med den tidligere konservative politiker Helle Sjelle og har tre voksne børn.