ABBA finder stadig guld efter 40 års albumpause – men der er også nogle gevaldige maveplaskere undervejs

ABBA lyder i den grad stadig som ABBA på gennemført comebackalbum, der både er rørende, sentimentalt og alt for meget af det gode.

 
ABBA har udgivet ny musik for første gang i 40 år. Video: AP/Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De havde strengt taget ikke behøvet det. De fire tidligere medlemmer af ABBA var egentlig samlet for at vække deres populære sangskat til live ved en række spektakulære comebackkoncerter. Det var planen. I sig selv en kæmpe ting både indadtil og udadtil efter knap fire årtiers ABBA-pause.

Men nu står vi altså både med et helt nyt ABBA-album – gruppens første siden »The Visitors« fra 1981 – og den ambitiøse »Voyager«-koncertrække, der afholdes næste år i London i en specialdesignet arena med ABBA-medlemmerne som hologrammer i front for et ti mand højt orkester.

At lave et comebackalbum efter 40 år er bestemt ikke uden risiko. ABBAs ikoniske popkreationer fra årene 1974-1981 er for længst blevet del en af populærmusikkens firmament. Hvordan lever man lige op til det så mange år senere?

Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

Kan man overhovedet genskabe magien? Hvorfor overhovedet tage chancen med noget, der kan ende som en kedelig parents? Og i værste tilfælde en skamplet på en kanoniseret karriere?

Der er tydeligvis spørgsmål, som ABBA selv har stillet sig selv.

Ja, Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad synger rent faktisk direkte om det på åbningsnummeret »I Still Have Faith In You«, der på fineste vis både udtrykker både tvivlen om, hvorvidt de stadig har det i sig, men samtidig finder styrke i at erkende, at den historie og kemi, de deler, vitterlig er noget helt særligt.

Sangen kulminerer i et storslået orkestralt klimaks, der er en Broadway-musical værdigt. Intet fedtspilleri her. Skal det være ABBA, så lad det være ABBA! Jeg er normalt ikke til den slags opskruet melodrama, men jeg bare konstatere, at jeg altså bliver rørt, hver gang jeg hører den. Det virker. Magien er intakt.

Voldsomt sentimentalt

Og det er den heldigvis flere steder undervejs. »Don’t Shut Me Down« er med sit »Dancing Queen«-værdige antrit guf for alle os, der bedst kan lide ABBA, når ABBA græder på dansegulvet. Og så må jeg også indrømme, at jeg – lettere modstridende – ender med at blive revet med af »Just A Notion«, der galoperer afsti-afsted på samme lalleglade shuffle-beat som gode gamle »Waterloo«.

Der er dog også et par skæverter og mindre inspirerede stunder undervejs. På »When You Danced With Me« lyder det som om, at en hær af sækkepibespillende skotter pludselig er væltet ind i ABBA-studiet. Det er ikke en specielt flatterende lyd. Og ligeledes på »Bumblebee«, hvor temaet lader til at være leveret af en fløjtespillende irsk folkemusiker.

Det er ellers netop denne maksimalistiske tilgang, der ofte har været det hemmelige krydderi i mange af deres største sange. Tænk blot på hvordan klimprende marimba og glamrock-guitarer spiller sammen på en klassiker som »Mamma Mia«. Når det fungerer bedst er det magisk. Andre gange – som på ovenstående numre – falder det bare til jorden.

En anden rød tråd i ABBA-lyden er tendensen til sentimentalitet og bittersødt melodrama. Når det doseres rigtigt, kan det noget helt særligt. For eksempel på »Little Things«, der netop slipper afsted med det, fordi det er en julesang. Højtiden kalder ligesom på det.

Omvendt når ABBA ikke helt i mål, når de forsøger sig med samme sentimentalitet på den countryinspirerede schlager-ballade »I Can Be That Woman«.

Uagtet om man så er til de enkelte numre eller ej, så må man konkludere, at det er lykkedes ABBA at lyde som ABBA. Selv efter 40 år sker der stadig noget helt særligt i mødet mellem Agnetha og Anni-Frids stemmer og Björn og Bennys sofistikerede sangskrivning og opulente arrangementer. Én ting er sikkert: ABBA har aldrig gjort noget halvt, og det gør de heller ikke her.

Lyt til albummet her:

ABBA, »Voyage«, Universal