Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Sandhedens pris

»Dansk udenrigspolitiks hovedopgave har aldrig været at sige ubehagelige sandheder til store lande, for i så fald var rigets skæbne ensom, fattig, ækel, dyrisk og kort.«

Det har kostet Sverige dyrt i eksportindtægter og opsagte kontrakter, at den svenske udenrigsminister, Margot Wallström, under en debat i Rigsdagen kaldte retssystemet i Saudi-Arabien for middelalderligt og kritiserede undertrykkelsen af landets kvinder.

Nu er det gode forhold genoprettet: Men kun fordi svenskerne i ugevis bukkede og skrabede for sauderne for at forhindre en boykot af Sverige i store dele af Mellemøsten. Wallström måtte offentligt forsikre, at hun slet, slet ikke havde til hensigt at fornærme hverken Saudi-Arabien eller islam, og både den svenske statsminister og konge måtte afsende høflige breve, som af medierne i Saudi-Arabien blev udlagt som en officiel undskyldning. Af det kan man lære, at man i international politik skal vælge sine kampe med omhu. Hvis ikke man er parat til at betale prisen for sin ærlighed, så er det faktisk bedre at fare med lempe, for ellers ender man med at måtte fedte for dem, man i udgangspunktet ville belære.

Læs også: Sverige har afsluttet diplomatisk strid med Saudi-Arabien

Det er værd at erindre sig i disse dage, hvor den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), er under heftig kritik for at omtale det armenske folkemord i 1915 som »tragiske begivenheder« fremfor at bruge ordet folkemord. Ministeren henviser i stedet til historikerne, som må udrede, hvad den rette betegnelse er.

I Danmark og i Vesten er der blandt historikere bred enighed om, at der var tale som et folkemord i henhold til FNs folkedrabskonvention. Derfor er begrundelsen for ministerens svar naturligvis en anden: Nemlig, at han ikke ønsker at genere tyrkerne unødigt. I modsætning til Armenien er Tyrkiet et solidt eksportmarked; det er en NATO-allieret, og vi bekæmper sammen med tyrkerne Islamisk Stat i Irak. At de ikke har hjulpet os med at fange forfatteren Lars Hedegaards attentatmand, ændrer intet på vores interesse i at være på talefod.

Det, kan man mene, er hykleri, men man kan også mene, at det er sund fornuft. Dansk udenrigspolitiks hovedopgave har aldrig været at sige ubehagelige sandheder til store lande, for i så fald var rigets skæbne ensom, fattig, ækel, dyrisk og kort. Hertil kommer, at Danmark ingen andel har i det armenske folkemord, og at det ville være synd at sige, at det holdes hemmeligt for den danske befolkning, at der var tale om et sådant. Det diskuteres frit og frejdigt, og det er ikke afgørende, at lige præcis den danske regering bruger det ord. Ingen er i tvivl om, hvad holdningen er.

Læs også: Analyse: Folkedrabet, der ikke vil dø

Det betyder naturligvis ikke, at vi bare skal opgive vores værdier og føre ren realpolitik. Angiveligt er det faldet den tyrkiske ambassade for brystet, at teknik- og miljøforvaltningen i København har godkendt opstillingen af et mindesmærke for det armenske folkemord på Kultorvet. Her skal vi stå fast: Det smør kommer ikke tyrkerne ved. I Danmark skelner vi mellem politik og kunst, også når kunsten er politisk. Det er ikke den danske regering, der opstiller skulpturer.

Når det drejer sig om forhold i Danmark, skal vi være klar i mælet: Andre lande skal ikke ændre det værdigrundlag, som landet hviler på. Det betyder til gengæld også, at vi ikke skal benytte enhver lejlighed til at blande os i andres værdier og historie. Vi skal vælge de kampe, vi har udsigt til at vinde. Eller i det mindste dem hvor vi bærer omkostningerne sammen med det øvrige EU eller NATO.