V-politiker: »Tyrkerne skal stikke piben ind«

» København stiller lige præcis de statuer op, som vi har lyst,« siger medlem af Københavns Borgerrepræsentation Jens-Kristian Lütken (V). Heller ikke Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ø) ser grund til at ændre tilladelsen til en skulptur på Kultorvet.

Sådan ser tegnestuen Invivias tegning af skulpturen til Kultorvet ud. Fold sammen
Læs mere

Tyrkiets ambassadør i Danmark har beklaget, at der skal opstilles en skulptur til minde om 100-året for det armenske folkedrab, da Tyrkiet ikke anerkender blodsudgydelserne som folkedrab. Men han må se langt efter en omstødelse af beslutningen, fortæller Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (Ø).

»I København er ansøgningen omkring opstillingen af den her skulptur en administrativ sag. Det er et spørgsmål, der ikke har været behandlet politisk, og det ser jeg heller ikke noget grundlag for, at det skal,« siger han.

Borgmesteren understreger, at der er ytringsfrihed i Danmark, som også indbefatter politiske kunstværker. Desuden bruger han selv udtrykket folkedrab om begivenhederne, hvilket stemmer overens med Enhedslistens holdning til sagen.

Morten Kabell bakkes op af Venstres medlem af Københavns Borgerrepræsentation Jens-Kristian Lütken (V).

»Tyrkerne skal stikke piben ind og acceptere, at vi i København stiller lige præcis de statuer op, som vi har lyst til. Tyrkiet burde anerkende sit ansvar for folkedrabet i stedet for at ytre kritik af en midlertidig mindestatue på Kultorvet. Tyrkiets reaktion er ikke blot historieforvanskning, det er også direkte dumt og ubegavet,« skriver han i en pressemeddelelse.

Morten Kabell er også ked af Tyrkiets reaktion.

»Det er ærgerligt, at Tyrkiet ikke vil forholde sig til eller drøfte et stort element i landets historie - også for at kunne komme videre sammen med sine naboer,« siger Morten Kabell og henviser til Tyrkiets naboland Armenien.

»For at komme videre, er det afgørende, at man kalder historien det, den er,« tilføjer han.

Skulpturen er ni meter høj og skal efter planen stå på Kultorvet i det centrale København ti dage i maj i anledning af 100-året for drabet på op imod 1,5 millioner armeniere, som flere internationale forskere anerkender som et folkedrab.

Danmark har ikke officielt anerkendt drabene i Det Osmanniske Rige i 1915 som folkedrab.