S og R anerkender armensk folkedrab i EU

I Europa-Parlamentet stemmer Socialdemokraterne og de Radikale for anerkendelse af folkedrabet mod armeniere for 100 år siden. Men i Danmark afviser regeringen officiel anerkendelse.

For at markere 100-året for det armenske folkedrab, vil Europa-Parlamentet onsdag debattere forholdet mellem Tyrkiet og Armenien, og stemme om en resolution, der fastslår, at der var tale om folkedrab

Her vil parlamentsmedlemmerne Jeppe Kofod (S) og Morten Helveg Petersen (R) stemme ja.

»Jeg stemmer ja til, at det, der foregik for 100 år siden, kan karakteriseres som en folkedrab i forhold til FNs folkedrabskonvention fra 1948,« siger Jeppe Kofod.

Tyrkiet nægter, at der er tale om et folkedrab. Flere lande har dog trodset Tyrkiet og officielt anerkendt det armenske folkedrab, men ikke Danmark. Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) gør det klart, at der ikke kommer nogen officiel dansk anerkendelse, og han henviser til, at eksperter og historikere må afgøre, hvad der kan kaldes folkedrab.

Jeppe Kofod mener ikke, hans stemme i Europa-Parlamentet skal kædes sammen med regeringens stillingtagen.

»Det er ikke det samme, som at man skal begynde at afgøre historien i Folketinget. Det har vi ikke tradition for i Danmark,« siger han.

Morten Helveg Petersen stemmer også for anerkendelsen af folkedrabet i Europa-Parlamentet. At det kan virke modsætningsfyldt, at SR-regeringen i Danmark ikke også anerkender folkedrabet, har han ikke nogen kommentar til.

»Det skal jeg ikke kunne redegøre for. Jeg forholder mig til det, der ligger på bordet her i Europa-Parlamentet,« siger han.

Det er ikke første gang, parlamentet stemmer om den historiske begivenhed, der udspillede sig i Det Osmanniske Rige i 1915, hvor omkring 1,5 millioner armeniere blev dræbt. Et dødstal, der er omstridt.

»I 1987 vedtog man også en resolution om, at det var et folkedrab. Nu gentager vi det på grund af 100-års markeringen. Det er vigtigt for EU at slå fast for at sikre, at armeniere og tyrkere med mange følelser i klemme kan se fortiden i øjnene og komme videre i en forsoningsproces,« siger Jeppe Kofod.