Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

De smalle TV- programmer har også ret

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Deyan Georgiev
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg savner et bogprogram på dansk TV,« skrev Adam Holm på Facebook tidligere i år. Holm er i dag løst tilknyttet kanalen DR2 som studievært. Altså den kanal, der engang var »hemmelig« og kun for de kloge. Men som i dag ligner alle de andre. Holm savnede i øvrigt ikke kun bøger. Han gad også godt se udsendelser med »litteratur, filosofi, musik, kunst og drama«. Vel at mærke uden alle de »fortænkte koncepter, muntre rollespil eller fjollede udfordringer«.

Et udvalg med Connie Hedegaard i spidsen har siden kigget på fænomenet public service og barsler med rapporten mandag. Hvad der står i den, ved kun medlemmerne endnu. Men konklusionen burde være klar: Hvis vores alle sammens DR skal beholde et budget på op mod fire milliarder kroner årligt, skal man ikke kun sende X Factor og »Den store bagedyst«, men også programmer i den såkaldt smalle ende.

Kravet som sådan er ikke nyt. DR har aldrig kunnet gøre det godt nok. Stationen har siden grundlæggelsen for snart 100 år siden været udsat for angreb fra både venstre og måske især højre: Palle Lauring var ikke uddannet historiker, sagde man. Ingvald Lieberkind med naturprogrammerne var ikke videnskabsmand. Og da P3 kom til i 1960erne, blev kanalen udnævnt til »melodunteradio« her i avisen. Men kvaliteten på DR1 er vitterlig faldet yderligere siden dengang. DR har forvist tænke-TV til andre kanaler. Og selv de kanaler har pil nedad.

Rationalet bag forvisningen handler om seertal. Man vil samle så mange danskere som muligt. Koste hvad det vil. Og den underliggende undskyldning har ligget i kortene siden de lidt naive 1990ere: Hvis man fornøjer folk med festlige indslag kl. 20 på den ene kanal, skal de samme danskere nok blive hængende til finkulturen kl. 22 på den anden kanal. Men nej. Opdragelsen virker ikke og har aldrig gjort det. Stort set ingen ser »Den store bagedyst« og zapper over til lidt Strindberg bagefter. Hvis folk har set »Shrek«, vil de se »Shrek 2« allerede før sengetid – om de så skal sætte en DVD på.

Naser Khader og Brian Mikkelsen efterspørger i søndagens Berlingske en kvalificeret debat om DRs fremtid. De vil nødig se stationens budget beskåret yderligere og beder deres kolleger tænke sig om: Skulle stationen ikke hellere bruge de nuværende midler til bedre TV og radio? For eksempel til »større fokus på færre universer?« som de skriver.

DR kan ikke både blæse og have mel munden. Hvis institutionen vil konkurrere, skal det være på en mediestøtte af samme størrelse som andre medier. Hvis man derimod vil fortsætte som sender på luksuøse vilkår, skal DR tage fænomenet public service mere alvorligt. Institutionen må kunne finde fikse formater og kompetente værter til programmer for voksne mennesker. Den må kunne lave TV for tankerne.

DR kan kun ride stormen af på én måde: Ved fortsat at give de mange seere og lyttere underholdning af kvalitet – men samtidig berige finsmagerne med de vigtigste vitaminer fra »litteratur, filosofi, musik, kunst og drama«. Stationen må i de sidste tilfælde holde øjnene fra seertallene. Prisen vil alligevel ligne peanuts i det samlede budget og være godt givet ud. Og den vil sikre stationens egen overlevelse.