Her er idéen, der kan sikre DR den helt store seersucces

KLUMME

Jakob Steen Olsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære Piv Bernth!

Jeg har med interesse læst i Berlingske, at DR nu går en smule væk fra at investere så massivt i krimiserier fra et vintermørkt, skandinavisk velfærdssamfund i krise.

Det, synes jeg, er i orden. Vi orker ikke flere flakkende lommelygter og dobbelte historier, der fortæller os, hvor korrupt hele møget er. Og jeg kan jo godt forstå, hvis TV 2 med sin evige badeferie »Badehotellet« har givet anledning til nervøse trækninger på chefgangene ude i Ørestaden. Mere lys, mere luft, mere sommer, sol og glæde ind i dramatiken. Mere rødgrød med fløde for licensen i bedste sendetid. Det er det, danskerne vil have. Derfor synes jeg næsten, du skal have denne idé, som jeg er helt sikker på nok skal skaffe DR Drama alle de seere søndag aften, som man gerne vil have, når Sarah Lund nu må hænge striktrøjen ind i garderoben og hende den grænseløse svensker holder op med at piske frem og tilbage over Øresundsbroen i tide og utide.

Jeg har den helt rigtige idé. Jeg er ganske vist ikke filmproducent, men du får den gratis, Piv, og du skal være lidt hurtig på aftrækkeren, inden Regnar Grasten eller TV2 hugger den.

Sidder du godt? Her er den så, den garanterede seersucces: »Frøken Jensen«.

Pitch: Baseret på virkelige hændelser. Forældreløs pige fra 1800-tallets Jylland (vi hugger seere fra TV 2, der laver fjernsyn for alle bonderøvene) vokser op hos gamle bedstemor. En fodnote: Vi kan godt snyde lidt og lade pigen komme fra Fyn for at få penge fra fynboerne - lidt ligesom »Arvingerne« foregår på Sydfyn, mens alle dem, der er med, er københavnere. Endnu en fodnote: Bedstemor skal spilles af Ghita. Danskerne elsker Ghita.

Nå, men pigen, Kristine Marie hedder hun, rejser til København og tager et kursus i madlavning hos selveste Nathalie Zahle – hun var vist nok lesbisk, så får vi helt automatisk kontakt til minoritetsmålgrupper og undgår kritik for manglende mangfoldighed. Endnu en fodnote: Tilbyd rollen til Pernilla August. Ganske vist var Nathalie Zahle ikke svensk, men vi har brug for pengene fra svensk TV.

Pigen kommer i huset som husbestyrerinde. Den unge frue dør i barselsseng. Men Frøken Jensen bliver hos skolebestyrerens familie. Desværre er skolen lukningstruet, men trofaste, selvudslettende Frøken Jensen træder til: Hun skriver en kogebog og tjener en formue. Og redder skolen. Og Frøken Jensen bliver stadig hos familien, betaler husførelsen af egen lomme (en sand kunstner) og oven i købet barnets uddannelse. Hvem er han? Den senere fejrede verdenstenor Lauritz Melchior.

Og så rulletekster efter hvert afsnit, mens den sædvanlige, kælne speaker siger: »Og opskrifterne fra denne uges afsnit finder du på DRs hjemmeside og på tekst-tv«.

Den har da det hele: tårer og latter, pæne kostumer, loyalitet og opofrelse, varme, rags to riches, feminisme, en stærk kvinde i centrum (skaf Sidse Babett, whoever). Og mad, mad, mad, det eneste, danskerne har i hele hovedet. Det kan ikke gå galt. Medmindre du hyrer Ole Bornedal til at skrive manuskriptet.

Kom i gang, Piv. Jeg skal bare krediteres for idéen og have et bokssæt.

I denne uge ser jeg: »Den store bagedyst« på DR1 onsdag kl. 20.