Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Skal Karl og Marie fryse til vinter?

Fhv. miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), har med tre måneders varsel forbudt energikoks til boligopvarmning. Er dette forbud ikke i strid med EU-lovgivningen?

Jakob Ellemann-Jensen har med tre måneders varsel forbudt at fyre med energikoks. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Husmandsparret Karl og Marie har i næsten 50 år levet et lykkeligt og godt liv på deres lille landbrug på trods af forskellige myndigheders hetz mod dem og de små landbrug, men vil kommende generationer få samme mulighed for at leve på landet i fri natur, eller vil livet i landdistrikterne gradvis blive vanskeligere og for nogen måske umuliggjort?

I mange år har Karl og Marie opvarmet deres bolig med halm fra egne marker og med petrokoks også kaldet energikoks eller »fattigmandsbrændsel«, men i 2016 blev hele den lille ejendoms marker tilplantet med skov, hvorefter petrokoks var eneste brændsel til boligopvarmning.

I 2018 har Jakob Ellemann-Jensen med tre måneders varsel forbudt parret at fyre med energikoks. Kan han det, når Danmark ikke kan forbyde diesel- og benzinbiler i 2030 i medfør af EU lovgivning?

Karl og Marie er et ældre ægtepar på snart 80 år, som kun har deres folkepension at leve af. De vil meget gerne have en varmepumpe, hvis det er en mulighed, men en sådan koster ca. 90.000 kr. eller mere.

Der er ikke et nøjagtigt tal for, hvor mange boligejere, der skal skifte fyr og brændsel, men forventningen er, at det er 2.000-2.500 boligejere eller måske mange flere, ifølge Miljøstyrelsen.

I de fleste landdistrikter i Danmark foregår boligopvarmningen med oliefyr, pillefyr, varmepumper, gas, naturgas, staldvarme, petrokoks, forskellige former for affaldsvarme og træfyr. Fjernvarme er, hvad mange byboer ikke ved, meget fjern i landdistrikterne, fordi det vil være for dyrt og med for stort et varmetab at etablere et forsyningsnet.

Danmarks nye regering gik til valg på et mere grønt Danmark og mere miljø. Pia Olsen Dyhr udtalte efter regeringsdannelsen, at hun »ikke kunne være i sin egen krop af glæde«. Vil det også glæde Pia Olsen Dyhr, at mange ældre mennesker måske skal fryse til næste vinter?

Nu bliver det spændende at se, om den nye regering har evne til at se ud over Valby Bakke og udarbejde en samlet realistisk forsynings- og varmeplan for Udkantsdanmark, men de får travlt, for det er snart vinter! Knud Storgård, Galten