Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

At ignorere Vestager vil være at skyde det borgerlige segment, nationens ve og vel og landets omdømme i foden

Lad os ære og anerkende de dygtige personer i hjem og udland, og lad sund fornuft og meritokratiske principper afgøre vore beslutninger, skriver Holger Overgaard Andersen, der derfor gerne se Margrethe Vestager fortsætte som EU-kommissær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Lad Vestager fortsætte

Margrethe Vestager er populær i øst som vest, ude som hjemme. Som nævnt i Time Magazine i april 2017 en af de 100 mest magtfulde personer under rubrikken titaner - en kvindelig af slagsen. Lars Løkke er i tvivl om, hvorvidt hun skal fortsætte ud fra historiske betragtninger, hvor den siddende regering udpeger en af deres egne.

I Danmark har vi haft en lang meritokratisk tradition, hvor bedste person får jobbet. Dette er en af de grundpiller, der placerer os øverst på antikorruptionsindekset. Danmarks brand nyder godt af Vestagers opmærksomhedsværdi, og det ville være at skyde det borgerlige segment, nationens ve og vel og landets omdømme i foden ved at ignorere denne lysende politiske skikkelse.

Det ville endvidere være stik mod al sund fornuft og partitaktisk snilde at vælge en anden, idet det vil åbne for et hjemligt comeback med Vestager i centrum for et forstærket Radikale Venstre med mulighed for en fremtidig rød centrumvenstre regering. Lad os ære og anerkende de dygtige personer i hjem og udland, og lad sund fornuft og meritokratiske principper afgøre vore beslutninger.

Holger Overgaard Andersen, Vedbæk

Nej til Nord Stream 2

Danske politikeres strudsepolitik angående den russiske gasledning gennem dansk territorialfarvand ved Bornholm er en skændsel uden lige. Danske politikere vrider hænderne og tør ikke sige nej, for så bliver Rusland og Tyskland sure. Det smager af den samme holdning over for Tyskland før og under Anden Verdenskrig - man må ikke genere den store nabo mod syd.

Hvad russerne angår kan EU pålægge dem hvad som helst af krav til gasledningen, de nikker ja, men med krydsede fingre, og de har aldrig glemt, at de blev tvunget til at forlade Bornholm et år efter krigens afslutning.

Hvis ikke politikerne tør tage beslutningen bør det gøres via en folkeafstemning  ja/nej til russere i dansk territorialfarvand.

Else Johannessen, Kgs. Lyngby

Vestagers veto

Hr. Malte Frøslee Ibsen har fået publiceret en temmelig fortænkt kommentar med titlen »Vestagers veto viser, at det er politik og magt, frem for regler, der er limen i det europæiske samarbejde«. I denne forsøger han desperat at bevise titlens sandhedsværdi. Når kommentaren er sluppet gennem Berlingskes si, hænger det nok sammen med, at den bag ordtågen hylder noget som kunne ligne Venstre-liberalisme.

Den skinbarlige sandhed er imidlertid, at tøjlesløs liberalisme eller frihandel, som englænderne ynder at kalde det, ikke er frihandel, med mindre alle deltagere har samme betingelser. Ringere miljøregler, social dumping, lavere skat, m.m.m. giver mulighed for ubillig konkurrence. Det samme gør karteller og monopoler, som jo simpelt hen eliminerer konkurrencen. Det er der regler imod i EU inklusive et retssystem til håndhævelse heraf.

Det er netop sådanne regler, som det politiske system i EU anvender til sikring af reel frihandel; i dette tilfælde personificeret i vor fremragende konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. Og nej, jeg er ikke radikal.

Bille Thøgersen, Allerød

Pensionsalder

Efter at jeg i Berlingske har læst om udgifterne i Tyskland for pensionister, der trækker sig tilbage tidligere, tænker jeg, at det er godt, at Mette Frederiksen kastede sit »stærke« valgløfte - mulighed for, at de nedslidte kan trække sig fra arbejdsmarkedet - så tidligt. For så kan vi almindelige borgere håbe på, at dette forslag bliver belyst seriøst, og ikke bare får lov at være ren stemmeforførelse.

Hvad koster det, og her menes ikke bare et »løfte« om, at tre milliarder dækker det? Har Mette Frederiksen sat reelle kroner og øre på?

Hvem dækker valgløftet, hvilke mennesker, hvilke grupper? De hårdtarbejdende i f.eks. byggesektoren? De mentalt nedslidte som folkeskolelærerne eller sundhedsfagligt personale, med det store ansvar, de har for at passe alvorligt syge? Og hvem skal bedømme disse ansøgninger?

Så altså tak, Mette Frederiksen, for at du har sørget for, at det ikke bare bliver et »løfte« , men at du giver Socialdemokratiet og andre mulighed for at komme med gennemarbejdede tal for, hvor mange og hvem, der omfattes af dit løfte, samt hvad det kommer til at koste i kroner og øre.

Og tak for, at DF bliver nødt til at komme med reel finansiering af deres løfter og for at den siddende regering forhåbentlig har tid til at komme med saglige og rigtige beregninger for prisen på dette forslag.

Venlig hilsen fra en, der har været 60 år på arbejdsmarkedet (med en mellemteknisk uddannelse)  og som har haft mulighed for at vælge, og ikke fået et stempel.

Inge Nøhr, Holte