Vi er stadig vilde med det store lærred

Danmarks største biografkæde åbner biografer i København, Køge, Frederikssund og Aalborg. I 15 år har kloge hoveder forudsagt, at billetsalget vil gå tilbage, men realiteten er, at det er gået frem, siger direktør for Nordisk Film Biografer.

Den stabile vækst i salget af biografbilletter og troen på fortsat vækst får Nordisk Film Biografer til at investere op imod 250 millioner kroner i fire nye biografer. Fold sammen
Læs mere

Hjemmebiografer med store skærme, lækker lyd og mulighed for at streame eller downloade alverdens film – også de nyeste – direkte på skærmen hjemme i stuen har i en årrække fået pessimister til at forudsige biografens snarlige død.

Men sådan er det ikke gået. Billetsalget er tværtimod steget, og brancheorganisationen Danske Biografer forudsiger, som Berlingske skrev i går, at 2015 efter alt at dømme bliver et rekordår med over 15 millioner solgte billetter.

Avanceret lydsystem og laserprojektion

Danmarks største biografkæde, Nordisk Film Biografer, tror også på, at folk i fremtiden vil se film i biografen. Kæden åbner i den kommende tid fire nye biografer. 13. august åbner en ny stor biograf i butikscenteret Field’s i København, og i 2016 følger nye biografer i Køge, Aalborg og Frederikssund.

Også i Herlev er der udsigt til en ny biograf. Her står Henrik Obel, som også driver Panorama i Slagelse og sammen med sin kone Scala i Holstebro, bag en ny biograf – DISA Bio – med fem sale og ca. 950 pladser. Den ventes at åbne i slutningen af året.

Det er en stabil vækst i salget af billetter og troen på fortsat vækst, der får Nordisk Film Biografer til at investere op imod 250 millioner kroner i de fire nye biografer.

»Vi kan se tilbage på 15 år, hvor biografen hvert eneste år er blevet erklæret livstruet af dem, der mener, at de er kloge på fremtiden. De har troet, at billetsalget ville gå tilbage, fordi folk ville se film hjemme i stedet for at gå i biografen. Vi har også selv været i tvivl, men realiteten er, at antallet af gæster i de danske biografer er vokset fra 9-11 millioner om året for 15 år siden til nu 13-15 millioner årligt. Vi tror, at disse tal vil være stabile, og at de endda vil blive større, hvis vi investerer rigtigt og tilstrækkeligt,« siger John Tønnes, direktør for Nordisk Film Biografer.

Den nye biograf i Field’s får ni sale med tilsammen 1.408 sæder og åbner 13. august. Den er teknisk helt fremme i skoene med et avanceret lydsystem, den nyeste version af Dolby Atmos, som i Danmark kun findes i Imperial i København og i to biografer i Næstved og Rødding. Den nye biograf bliver også landets første med laserprojektion. Anlægget bliver installeret i biografens største sal med plads til ca. 500 biografgængere og et 19 meter bredt og otte meter højt lærred.

En global tendens

De nye biografer i Køge og Aalborg får begge seks sale, mens den i Frederikssund får fire sale.

»Vi har i forvejen en biograf med ti sale midt i Aalborg, men nu åbner vi en i Aalborg Storcenter uden for byen. Vi mener, at der er et hul i markedet og plads til en biograf mere i Aalborg,« siger John Tønnes.

Han siger, at der er flere grunde til det stigende billetsalg. Dels har folk fået flere penge og går i det hele taget mere i byen, dels foretrækker mange at se film sammen med andre i stedet for at sidde alene hjemme i sofaen.

»Biograferne sælger ikke kun film. Vi sælger en stemning, et samvær og en samlet oplevelse. Når folk går i biografen, er det også en social oplevelse. Folk kan se film hjemme, men vi har som mennesker et behov for at være sammen med andre, og biograferne kan – på linje med andre gå-i-byen-oplevelser – tilbyde samvær og nærvær,« siger han.

Det voksende billetsalg er en del af en global tendens. Billetomsætningen er stigende i Nord- og Centraleuropa. I Asien og Sydamerika vokser det voldsomt, mens USA efter en periode med faldende salg igen er på vej op.

Der er 164 biografer med ca. 420 sale i Danmark. Biograferne har tilsammen billetindtægter på godt en milliard kroner årligt.