Verdensmuseum åbner i den vestjyske klit

En kanonstilling fra anden verdenskrig, et underjordisk byggeri af Bjarke Ingels og vesterhavs-naturen er nogle af ingredienserne i museet Tirpitz, der åbner i dag og allerede har mødt stor international interesse.

Et museum der både er en del af af Vesterhavs-naturen, og kombinerer det med de tyske beton-bunkers, der også har sat  sit præg på vesterhavs-klitterne er noget af intentionen bag Tirpitz, der åbnes for publikum fredag. Her vist i arkitekt Bjarke Ingels Groups udgave.  Fold sammen
Læs mere

Allerede før torsdagens åbning af det nye vestjyske stormuseum Tirpitz, har det haft international bevågenhed som et byggeri af ekstraordinær karakter. I januar havde amerikanske CNN museet på en liste over de 13 nye bygninger i verden, man havde størst forventninger til, og i sidste uge var det britiske Guardian, der havde roserne fremme efter et besøg i det vestjyske.

150 millioner har museet kostet, og med til at skabe den internationale interesse er nok, at det er arkitekt Bjarke Ingels' firma, der står bag byggeriet, som er skabt omkring den overordentlig bastante Tirpitz-stilling i klitterne ved Blåvand. En bunker opført i 1944 til at rumme nogle kæmpekanoner, der skulle beskytte indsejlingen til Esbjerg havn, men aldrig fik kanonerne op, før krigen sluttede.

I dag står den som et monument i mørk og dyster beton, og beton går også igen som materiale overalt i det nybyggede museum. Men i modsætning til bunkeren er museet bygget ind i klitterne - og har samtidig masser af lysindfald.

»Vi ønskede at lave det modsatte af den tunge mastodont; et åbent rum, man kan bevæge sig rundt i, som samtidig tog hensyn til den bevaringsværdige natur,« har Bjarke Ingels fortalt om intentionerne.

Så museet er skåret ned i klitterne med store glasvægge, der giver lys og kig til den omgivende natur og også en modsætning til bunkeren. Udstillingen her er forbundet med det nye museum med en underjordisk gang. Det nye byggeri er så en tredelt størrelse, som byder på tre forskellige slags museer og udstillinger. Dels en om anden verdenskrig fortalt gennem mennesker, »En hær af beton«, dels en museumsafdeling om »Den skjulte Vestkyst«, hvor områdets historie fortælles på moderne, interaktiv vis og dels et ravmuseum. Lidt af hvert, men med det til fælles, at det giver gæsterne et sæt nye øjne at se på Vestkysten med, forklarer museumsdirektør Claus K. Jensen til Ritzau.

»De fleste turister kommer her på grund af strandene og naturen. Vi vil gerne fortælle dem, at lige under sandet ligger der tusindvis af fantastiske historier fra istiden, stenalderen, vikingetiden, middelalderen, og så videre,« siger direktøren, der til JyskeVestkysten har kaldt museet for vaskeægte vestjysk verdenshistorie.

»Vi sidder under et tag, der vejer 1000 ton, og som svæver. Det burde være umuligt. Vi sagde, at vi ville rejse 100 millioner kroner til at bygge museum herude. Det burde være umuligt, men museet løb op i 150 millioner kroner, og vi rejste pengene. Det viser bare, at det umulige sker,« lød det fra museumsdirektøren op til indvielsen. Torsdag viste han blandt andre Kronprinsen og kulturminister Mette Bock rundt til åbningen af Tirpitz.

Museet åbner for offentligheden fredag, og målet er at nå 100.000 besøgende årligt.